Prim ministrul italian îi invită pe liderii statelor membre NATO „să fie gata să îi înfrunte pe toți cei care nu împărtășesc aceleași valori cu noi și atașamentul nostru față de ordinea internațională bazată pe reguli și sunt o amenințare pentru democrațiile noastre”.
Este mesajul lui Draghi îndreptat şi asupra Turciei?
Prin urmare, Alianța Atlantică trebuie să lupte pentru apărarea democrației și a drepturilor fundamentale, este mesajul lui Mario Draghi conținut în intervenția din sesiunea plenară. Cuvinte care pot fi citite în sens anti-chinez și anti-rus. Cele două țări sunt considerate drept principalele destinații de origine ale ultimei generații de hackeri.
Nu este clar dacă cuvintele lui Draghi s-au referit și la liderul turc, Recepp Tayip Erdogan, pe care însuși Draghi a fost capabil să îl definească drept „dictator” la începutul lunii aprilie, după incidentul scaunului lipsă în timpul vizitei oficiale la Ankara a președinților Comisiei Europene și Consiliului European, scrie La Stampa.
Turcia este membră NATO, din care reprezintă al doilea contingent. Este posibil ca Draghi să fi vrut să atragă atenția asupra atitudinilor țării partenere, cine trebuie să aibă urechi de înțeles, să înțeleagă. Dar există impresia că Turcia, la fel ca Rusia și China, este un interlocutor cu care și despre care trebuie lucrat, când Draghi schimbă subiectul.
În calitate de Alianță, spune el, „ar trebui să privim în toate direcțiile strategice, de la regiunea indo-pacifică la o concentrare constantă asupra instabilității regiunii mediteraneene”.
Premierul Italiei pare că a vrut să tragă la răspundere statele membre NATO
Instabilitatea regiunii mediteraneene înseamnă multe lucruri. Înseamnă Libia, unde prezența și manevrele Ankarei și Moscovei au crescut. Înseamnă Orientul Mijlociu și înseamnă Cipru și Grecia. Aici, Uniunea Europeană are de mult timp neînțelegeri cu Turcia cu privire la operațiunile de intrare în apele grecești și operațiunile de extracție minieră în apele disputate ale insulei Cipru.
Impresia este că Draghi a vrut să tragă la răspundere statele membre NATO. „Securitatea este o condiție prealabilă necesară pentru păstrarea și consolidarea democrațiilor și a sistemelor noastre economice și sociale”. Este nevoie de NATO, iar angajamentul trebuie să fie complet, la 360 de grade. În acest sens, Italia și Uniunea Europeană sunt gata să aducă o contribuție.
Pe de o parte, reamintește chiriașul de la Palatul Chigi, Italia „se angajează să contribuie în continuare” la poziția de descurajare și apărare a Alianței și la operațiunile și misiunile NATO și să contribuie la cheltuielile noastre pentru apărarea națională, așa cum a făcut întotdeauna”. Un alt exemplu al angajamentului euro-atlantic al lui Draghi, dacă mai era nevoie.
Pe de altă parte, „construim o UE mai puternică și în domeniul securității și apărării, în convingerea fermă a unei contribuții pozitive, bazată pe complementaritate”, și a ecuației pentru care o Uniune Europeană mai puternică face ca NATO să fie și mai puternică. „Aș dori să subliniez tuturor aliaților noștri din afara UE că asta este ceea ce înțelegem fără echivoc prin ‘autonomie strategică a UE'”, un mesaj adresat de această dată direct lui Erdogan.
Sursă foto: Dreamstime