"O ieşire şi posibilitatea devalorizării monedei Greciei nu va îmbunătăţi nimic. Presiunile către reforme nu se vor opri. Dar pe de altă parte inflaţia mai ridicată şi instabilitatea vor fi rezultatul ieşirii din zona euro – în viitorul apropiat nimeni nu va mai împrumuta bani Greciei", a afirmat Draghi într-un interviu acordat publicaţiei germane "Bild".
Şeful BCE s-a opus ideii lansării de eurobonduri şi s-a pronunţat împotriva "transferului în uniune" în zona euro, în care ţările cu o fiscalitate mai solidă să le sprijine pe cele cu probleme.
Pentru a-şi recâştiga competitivitatea, grecii se confruntă cu un declin al standardului lor de viaţă, a explicat Draghi. Acesta a recunoscut că fără presiunile pieţelor şi ale Germaniei nu s-ar fi realizat multe din progresele înregistrate în diverse state din zona euro.
"Pentru a depăşi criza, Grecia are nevoie de un mediu politici stabil", a concluzionat oficialul BCE.
Economia Greciei va rămâne în recesiune şi în acest an, pentru al cincilea an consecutiv, Produsul Intern Brut urmând să se contracte cu 4,5%, a avertizat luni Banca Centrală în raportul său anual.
"Recesiunea ar urma să continue şi în 2012 şi, potrivit estimărilor provizorii, contracţia medie anuală a PIB ar urma să atingă 4,5%, iar rata medie a şomajului ar urma să depăşească 19%", se arată în raportul anual de politică monetară al Băncii centrale a Greciei, care precizează că în 2011 PIB-ul Greciei a înregistrat un recul de 6,9%.
În schimb, dacă Grecia va aplica cu stricteţe reformele convenite cu creditorii internaţionali, 2013 ar putea fi marcat de debutul relansării, chiar dacă, pe ansamblu, PIB ar urma să înregistreze un declin aproximativ 0,5% în 2013.
Săptămâna trecută, boardul FMI a aprobat un nou împrumut în valoare de 28 miliarde de euro pentru Grecia, după ce anterior miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat partea ce le revine din nou plan de sprijin în valoare de 237 miliarde de euro destinat Greciei.