Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri că nu este sarcina Băncii Centrale Europene (BCE) să acopere lipsa de acţiune a altor instituţii, sugerând că gardienii monedei euro nu au în vedere în prezent o nouă tranşă de credite ieftine, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
La începutul acestui an BCE a calmat pieţele financiare prin injectarea a peste 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar prin intermediul a două operaţiuni de refinanţare pe termen lung (LTRO) organizate în lunile decembrie şi februarie, prin care a oferit băncilor din zona euro împrumuturi la o dobândă de doar 1%.
Întrebat dacă ar putea avea loc o nouă operaţiune LTRO, Mario Draghi a subliniat că o mare parte din indicatorii de stres sunt în prezent într-o stare mai bună decât erau în luna noiembrie a anului trecut, chiar înainte ca BCE să ofere primul val de credite ieftine pe trei ani.
Presiune pe celelalte instituţii ale UE
‘O parte din problemele din zona euro nu au nimic de a face cu politica monetară. Trebuie să fim conştienţi de acest lucru şi nu cred că este corect pentru politica monetară să acopere lipsa de acţiune a altor instituţii’, a declarat Mario Draghi.
Anterior, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%. Mario Draghi a spus că decizia de a menţine statu-quo-ul a fost luată ‘cu un larg consens’, ceea ce sugerează că nu a fost vorba de o decizie unanimă. Draghi a precizat că unii din membrii consiliului guvernatorilor BCE au susţinut o reducere a costului creditului.
De asemenea, deşi consideră că riscurile la adresa economiei zonei euro au crescut, noile prognoze economice ale BCE pentru 2012 au fost lăsate nemodificate într-un interval cuprins între -0,5 şi +0,3%. La fel, prognozele pentru anul următor au fost modificate foarte puţin.
Declaraţiile lui Draghi, coroborate cu decizia de a menţine nivelul dobânzii-cheie la 1%, au avut per ansamblu un impact neutru asupra monedei europene. Dacă într-o primă fază euro pierduse întreg avansul pe care îl avea în faţa dolarului american, de peste 0,5%, trecând chiar pe scădere, ulterior a revenit brusc pe creştere, cu 0,4%, la 1,25 dolari.