Banca Centrală Europeană nu intenţionează să reducă sau să înceteze mai devreme programul de achiziţii de active, a declarat miercuri preşedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Reuters.
Luna trecută, BCE a demarat un program de achiziţii de active în valoare de 60 de miliarde de euro în speranţa stimulării economiei zonei euro şi evitării riscului unei spirale deflaţioniste. ”Implementarea programului de achiziţii de active se derulează fără probleme. Este clar că măsurile de politică monetară pe care le-am adoptat sunt eficiente”, a declarat Mario Draghi la conferinţa de presă de după reuniunea consiliului guvernatorilor.
Mario Draghi s-a declarat surprins de speculaţiile referitoare la o posibilă încetare a programului, având în vedere că acesta tocmai a fost lansat. ”Atenţia noastră se va concentra pe implementarea completă a măsurilor de politică monetară. Achiziţiile sunt destinate să se deruleze până la finele lunii septembrie 2016 sau până când vedem o ajustare susţinută a traiectoriei inflaţiei, care să corespundă cu obiectivul nostru de a avea o rată a inflaţiei mai mică dar apropiată de 2% pe termen mediu”, a mai spus preşedintele BCE.
Anterior, Consiliul Guvernatorilor, reunit la sediul central de la Frankfurt, a decis să menţină dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim istoric de 0,05% şi, de asemenea, să menţină nemodificate dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum şi dobânda la depozite, la minus 0,20%.
Conferinţa de presă a preşedintelui BCE a fost întreruptă când o tânără, în vârstă de aproximativ 20 de ani, care se amestecase printre jurnaliştii prezenţi, s-a urcat pe masa aflată în faţa lui Mario Draghi, strigând în limba engleză: 'Opriţi dictatura BCE!', un slogan prezent şi pe tricoul cu care era îmbrăcată. Tânăra a fost îndepărtată din sală de doi membri ai forţelor de ordine, iar conferinţa de presă a putut fi reluată la scurt timp.
Atât reuniunea consiliului guvernatorilor cât şi conferinţa de presă a lui Mario Draghi au fost organizate miercuri, în loc de ziua de joi cum era de obicei, pentru ca unii guvernatorii să poată participa la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20, precum şi la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. (Sursa: Agerpres)