În ciuda unor semne mai bune, "redresarea se desfăşoară foarte lent şi rămâne expusă riscurilor negative", a afirmat Mario Draghi. Acesta a adăugat, referindu-se la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia: "Şi eu am fost surprins că nu a existat o exaltare după aprobarea împrumutului şi aceasta înseamnă probabil că pieţele vor să vadă implementarea măsurilor de reformă".
În interiorul zonei euro, opt state membre vor intra în recesiune în 2012, printre care Italia şi Spania, ţări afectate puternic de criza datoriilor, dar şi Belgia şi Olanda, aceasta din urmă fiind considerată una din cele mai solide şi mai bine cotate ţări din zona euro.

"Este greu de spus dacă s-a terminat criza", a declarat şeful BCE. El a explicat că statele cu o datorie ridicată de la periferia zonei euro nu-şi pot permite să nu susţină în continuare eforturile de reducere a deficitelor lor. Draghi a avertizat că neîndeplinirea ţintelor de deficit va provoca reacţia imediată a pieţelor, crescând costurile de creditare pentru ţările implicate.

Şeful BCE şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu lipsa creditelor, în ciuda recentei stabilizări a pieţelor europene de capital.
Sursa: Agerpres