Mario Vargas Llosa se retrage
Cunoscutul scriitor sud-american Mario Vargas Llosa și-a anunțat finalul carierei sale literare. Romancierul peruan, laureat al premiului Nobel, scrie de nu mai puțin şapte decenii.
Într-un post-scriptum la ultima sa creație, romanul „Le dedico mi silencio”, sud-americanul, în vârstă de 87 de ani scrie despre profesorul său din tinerețe, nu mai puțin celebrul Jean-Paul Sartre.
„Cred că am terminat această carte. Acum aş vrea să scriu un eseu despre Jean-Paul Sartre, care mi-a fost profesor în tinereţe. Va fi ultimul lucru pe care îl voi scrie”.
„Le dedico mi silencio” a fost descrisă ca o scrisoare de dragoste către Peru şi către muzica criolla. Amestecul distinctiv al ţării de valsuri europene cu influenţe afro-peruviene şi andine.
Scriitorul a declarat că simte că nu mai are suficient timp la dispoziţie pentru a livra un al 21-lea roman, într-un interviu pentru presa spaniolă. El speră totuși să continue să scrie. Este hotărât să îşi termine eseul despre Sartre, potrivit The Guardian
„Am 87 de ani şi, deşi sunt un optimist, nu cred că voi trăi suficient de mult pentru a lucra la un nou roman. Mai ales că îmi ia trei sau patru ani să scriu unul. Dar nu voi înceta niciodată să lucrez. Și sper că voi avea puterea de a continua până la sfârşit”, a declarat el pentru La Vanguardia.
Cine este Mario Vargas Llosa
Mario Varga Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru. A copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. Pe vremea aceea, își închipuia că tatăl lui murise şi că fusese un erou.
Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima. Experienţa este descrisă în primul roman, Oraşul şi câinii.
În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verişoara lui, Patricia.
Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi jurnalist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism.
Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.
În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat Premiul Nobel pentru literatură, iar în 2023 a fost primit în Academia Franceză, ocupând cel de-al optsprezecelea fotoliu și devenind astfel primul membru al așa-numiților Immortels fără ca vreuna dintre cărțile sale să fi fost scrisă în limba franceză.