România a pierdut-o pe Marioara Murărescu acum zece ani!
A fost durere mare în România acum 10 ani, când s-a stins din viaţă Marioara Murărescu. Celebra realizatoare TV a emisiunii „Tezaur folcloric” a trecut la cele veşnice în noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2014. Avea 66 de ani.
Toţi românii o cunosc pe Marioara Murărescu drept realizatoare şi prezentatoare a emisiunii „Tezaur folcloric”. Televiziunea Română a difuzat această emisiune timp de trei decenii.
Iată însă detalii mai puţin cunoscute despre viaţa vedetei de la TVR care i-a încântat pe români ani la rândul.
Îndrăgita realizatoare a „Tezarului folcloric” s-a născut în Câmpulung Muscel. Era data de 1 octombrie 1947. Marioara Murărescu este absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Capitală, promoţia 1972.
Emilia Comişel şi Gheorghe Oprea, profesorii săi, au îndrumat-o spre folclor, iar viitoarea vedetă TV s-a îndrăgostit de această comoară de nepreţuit a României.
Televiziunea a venit însă mai târziu, ea făcându-şi mai întâi debutul la Radio. Lucra acolo în cadrul departamentului de folclor.
Apoi, în anul 1977, a devenit parte a echipei TVR în calitate de realizator de emisiuni folclorice.
Gazda „Tezaurului folcloric” din anul 1982
Din 1982, a fost gazda celebrei emisiuni de muzică populară intitulată „Tezaur folcloric”, difuzată pe canalele TVR. Marioara Murărescu a bătut România la pas, căutând piese autentice de folclor, pe care le-a adăugat în arhiva emisiunii „Tezaur folcloric”.
Nu este însă singura emisiune de televiziune pe care a realizat-o. Pe listă mai regăsim:
- „Cântecul amintirii… amintirile cântecului” pe TVR 1,
- „Patrimoniu etno-folcloric” pe TVR Cultural,
- „Muguri de tezaur”,
- „Moştenitorii”.
Pasiunea pentru folclor s-a extins şi în afara lumii radioului şi televiziunii. Spectatorii multor festivaluri de folclor sau concerte de colinde trebuie să-i mulţumească tot Marioarei Murărescu pentru organizarea acestora.
Primul disc de aur „Tezaur folcloric”, din 1992, îşi leagă numele tot de Marioara Murărescu. Îndrăgita realizatoare de la TVR a contribuit şi la realizarea primei casete video „Tezaur folcloric”, apărută în anul 2000. A muncit intens şi pentru lucrarea „Cu ochii lumii”. Aceasta adună opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric”.
Cu un an înainte de moartea sa, a fost lansată colecţia „Mari interpreţi de folclor” la Editura Litera. Această colecţie, apărută pe piaţă în mai 2013, conţinea zece volume, fiecare însoţit de câte un CD audio. Colecţia a fost realizată tot de doamna Murărescu.
În anul 2009, Marioara Murărescu a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.
Doamna Murărescu rămâne un model pentru toţi cei ce lucrează în lumea televiziunii
„Cunoscând-o de peste 35 de ani, ca interpret, coordonator de formații folclorice și de 20 de ani, ca membră a echipei „Tezaur folcloric”, consider că seriozitatea cu care privea fiecare demers, fiecare detaliu, în realizarea programului de la TVR 1 a constituit una dintre calitățile esențiale ale Marioarei Murărescu.
La care se adaugă, bineînteles, înțelegerea rolului unui realizator al Televiziunii Naționale. Realizator al unui program care, prin conținutul accesibil, atractiv, cuprinzător al domeniului, prin formele și modalitățile de prezentare (modalități tehnice, scenografice), să informeze corect, echilibrat, plăcut, educativ, cu un nivel înalt al moralității profesionale, o realitate: realitatea folclorului românesc, la Televiziunea Romană.
Prin toate acestea și prin dăruirea de sine, prin implicarea în actul artistic, Marioara Murărescu rămâne modelul de realizator de emisiuni folclorice”, scria în urmă cu un an Gheorghița Nicolae, jurnalist, specialist în Etnologie și Folclor, prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” de la TVR.