În primul rând, Adrian Câciu a subliniat că în țara noastră se vorbește despre „România versus Uniunea Europeană, ca și când am fi noi singura țară din UE care va discuta cu Comisia Europeană”.

Adrian Câciu spune că Guvernul nu va crește TVA

Social-democratul a explicat apoi că „sunt atâtea elemente prin care un deficit se poate echilibra”. Câteva exemple ar fi colectarea, eliminarea risipei bugetare, restructurarea unor cheltuieli bugetare, dar și un mai bun mers al economiei. Acestea pot aduce „venituri bugetare suplimentare prin faptul că stimulezi economia”.

„La noi, vorbim de România versus Uniunea Europeană, ca și când am fi noi singura țară din UE care va discuta cu Comisia Europeană. La fel, și specialiștii noștri se uită doar la România, și nu se gândesc că și alte țări își rezolvă deficitul, nu neapărat crescând taxe, pentru că sunt atâtea elemente prin care un deficit se poate echilibra. Colectarea, pe de o parte, și eliminarea risipei bugetare pe de altă parte, restructurarea unor cheltuieli bugetare, eventual un mai bun mers al economiei, care îți poate aduce venituri bugetare suplimentare prin faptul că stimulezi economia.

Noi avem, totuși, clasici în viață care au prins o economie centralizată, iar acum – nu toți analiștii, cei mai în vârstă – ne tot spun că trebuie neapărat crescut TVA-ul. Am auzit pe cineva de la Consiliul Fiscal care ne spune și care este rețeta. Niciun economist nu deține adevărul absolut, și nici singura rețetă.

Este o „bucătărie” internațională din perspectiva soluțiilor. Important este să faci ceea ce e mai bine pentru economia României în primul rând. Nu va fi cazul nici de TVA crescut, am spus asta, și asta s-a negociat deja din 2023 cu Comisia Europeană care încerca și atunci, pentru că aveam o depășire de deficit asumat, și nici de alte lucruri.

Evident că avem o discuție laborioasă cu Comisia, dar avem și un Plan de Redresare și Reziliență, pe care îl avem în implementare. Sunt reforme care sunt cuprinse acolo”, a declarat Câciu pentru Digi24.

Adrian Câciu
SURSA FOTO: Dreamstime

TVA este o taxă pentru toată lumea și este un impozit indirect

Social-democratul a subliniat apoi faptul că „TVA-ul este o taxă pentru toată lumea, și este un impozit indirect”. Potrivit explicațiilor oferite de Câciu, „orice carte și paradigmă de fiscalitate spune că o țară trăiește din impozite directe”.

Mai mult, spune el, impozitele indirecte nu sunt hrana „unui stat normal la cap”.

„Apropo de aceste sfaturi, să creștem taxele. În PNRR există o serie de ținte și jaloane cu privire la „spending reviews”, așa se numesc, evaluări făcute de Consiliul Fiscal, care să fie baza bugetelor acestei țări. Haideți să facem acele „spending reviews”. Adică să ne asumăm să fim parte a soluției, și nu doar observatori de pe margine și sfătuitori.

PNRR prevede lucrul acesta – o implicare decisivă a Consiliului Fiscal. Nu numai în România, în toate țările din Europa, rolul Consiliului Fiscal trebuie să crească, și trebuie să înțelegem că toți suntem parte a soluției.

TVA-ul este o taxă pentru toată lumea, și este un impozit indirect. Orice carte și paradigmă de fiscalitate spune că o țară trăiește din impozite directe. Impozitele indirecte nu sunt hrana unui stat normal la cap.

România, de 30 de ani trăiește din taxarea indirectă. Că este vorba de TVA, că este vorba de contribuții, că este vorba de accize. Uitați-vă la structura veniturilor bugetare. Noi încasăm foarte puțin din impozitul pe venit și impozitul pe profit, sau din impozitul pe capital, dar facem impozitare indirectă. Hrănim în continuare această paradigmă fiscală care este atipică pentru orice gândire economică, din perspectiva unei filozofii fiscale? Eu cred că nu”, a mai spus el pentru sursa menționată.

Creșterea TVA duce automat la recesiune

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai spus și că recesiunea va urma în mod automat după creșterea TVA. Câciu amintește de faptul că țara a intrat în criză când a crescut TVA.

„Vreți recesiune? Atunci luați rețeta celor care sfătuiesc să crească TVA-ul. Dar să vină ei să crească TVA-ul în ce țară vor ei, nu în România. TVA-ul când a crescut în România, a intrat țara în criză. 2010, nu că era criza bancară, am adâncit-o, am băgat-o în gard.

Domnul Băsescu și domnul Boc au crescut TVA-ul, au făcut acea austeritate. Dar nu au făcut austeritate tăind cheltuieli, făceau telegondole. Au crescut taxarea, au scăzut doar salariile la bugetari și au impozitat pensiile, dar au crescut TVA-ul. Ce efect a fost? A crescut contracția economică, țara a intrat într-o criză și mai adâncă. Țara a ieșit din criza din 2010, cu aceste măsuri, în 2015 abia. Nu în 2012.

Dacă tu crești TVA-ul ai inflație, automat pui încă o taxă, deci faci taxă și taxă. Taxa primară care ar fi TVA-ul, plus inflația care se creează, și ai recesiune. Nu facem așa ceva!”, a conchis el.

Ministrul Investițiilor a vorbit despre noile măsuri fiscale discutate de Guvernul României

Anterior, Câciu a avertizat că nimeni nu va fi iertat de plata datoriei de bază. Totuși, dacă aceasta este plătită, va exista o bonificație sub forma unei amnistii fiscale pentru penalități și dobânzi asociate acestor datorii. Statul român are de colectat sume mari de bani din datoriile restante, în special de la companii de stat.

Există și o problemă de evaziune fiscală. Din acest motiv, Executivul dorește să digitalizeze procesul de colectare a veniturilor bugetare. Măsurile de colectare a datoriilor și amnistia fiscală pentru dobânzi și penalități sunt menite să întărească acest proces. Scopul este ca statul român să recupereze banii de la rău platnici și să folosească aceste sume pentru a reduce deficitul și a sprijini economia. Vezi aici mai multe detalii.