Primarul orașului spune că Mariupolul se va confrunta cu o catastrofă în materie de sănătate și salubritate. În același timp, OMS cere Rusiei acces medical în zonele asediate ale Ucrainei, însă relațiile organizației cu autoritățile ruse sunt tensionate.
Vadim Boychenko a afirmat că înmormântările în gropi de mică adâncime din Mariupol și problemele la canalizare ar putea provoca o criză sanitară.
El a adăugat că ploile de vară amenință să contamineze sursele de apă, în timp ce a făcut presiuni asupra forțelor rusești pentru a permite locuitorilor să părăsească orașul în siguranță.
În plus față de catastrofa umanitară creată de ocupanții ruși, orașul este în pragul unei epidemii de boli infecțioase, a declarat el pe aplicația de mesagerie Telegram, conform The Guardian.
OMS cere Rusiei acces medical în zonele asediate ale Ucrainei
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut Rusiei să asigure un acces în siguranţă în zonele din Ucraina pe care le controlează trupele sale sau care sunt sub asediu, pentru a permite acordarea de asistenţă medicală populaţiei civile.
Tedros Ghebreyesus a declarat că a discutat cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov despre situaţia din Ucraina şi despre rolul Rusiei în chestiunile de sănătate globală.
”Am cerut acces sigur la Mariupol, Herson, sudul zonei Zaporojie şi în alte zone asediate pentru a oferi ajutor umanitar. Civilii trebuie protejaţi”, a scris Ghebreyesus pe Twitter, enumerând de fapt zone din Ucraina aflate sub controlul trupelor ruse.
Însă relaţiile dintre OMS şi Rusia sunt tensionate de când a început agresiunea rusă contra Ucrainei. Membri ai biroului OMS pentru Europa au cerut săptămâna trecută închiderea biroului regional din Rusia al acestei organizaţii. De asemenea, OMS se regăseşte pe o listă cu organisme internaţionale din care parlamentul de la Moscova propune retragerea Rusiei.
În acest timp, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) face demersuri pentru ca soldaţii ucraineni care s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol să-şi poată contacta rudele.
Mariupol: Armata rusă afirmă că a ”eliberat complet” combinatul Azovstal
Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo, notează AFP.
„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.
Potrivit acestei surse, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.
Igor Konaşenkov a subliniat că şeful luptătorilor din regimentul Azov la faţa locului s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.