Analizind cu atentie tipurile de profesionisti, Marius Baluta si-a dat seama ca exista doar trei mari si late: angajatii eterni, adica persoanele care vor sa aiba un program, un salariu si mici satisfactii. Oamenii de cariera, care sunt tot un fel de angajati, dar scopul lor este sa faca o cariera cu orice pret si au o alta viziune asupra vietii. si antreprenorii, persoanele care fac afaceri cu banii altora. "Din aceasta categorie fac parte eu. Doar ca eu lucrez pentru a face afaceri, pentru ca
Analizind cu atentie tipurile de profesionisti, Marius Baluta si-a dat seama ca exista doar trei mari si late: angajatii eterni, adica persoanele care vor sa aiba un program, un salariu si mici satisfactii. Oamenii de cariera, care sunt tot un fel de angajati, dar scopul lor este sa faca o cariera cu orice pret si au o alta viziune asupra vietii. si antreprenorii, persoanele care fac afaceri cu banii altora. „Din aceasta categorie fac parte eu. Doar ca eu lucrez pentru a face afaceri, pentru ca i Rominia nu functioneaza acel sistem firesc de creditare pentru a initia si dezvolta afaceri cu banii altora.”
Oricum, Marius Baluta este entuziasmat de rapiditatea cu care se misca lucrurile i mediul economic rominesc. „in Franta, astepti trei ani ca sa vezi efectele unei decizii. Aici iti trebuie numai patru luni. in felul acesta poti verifica i practica mult mai usor ce ai ivatat si poti actiona mult mai repede pentru a schimba sau perfecta sistemul.” Acesta a fost si motivul pentru care a optat sa-si continue traseul profesional i Rominia, si nu i alte parti ale lumii, unde i s-a oferit posibilitatea. Soarta a avut totusi partea sa de contributie la succesul acestor decizii. Dl Baluta recunoaste sincer ca la un car de minte iti trebuie si un dram de noroc.
L?inind cont de felul i care s-au isiruit toate experientele sale profesionale, s-ar putea spune ca si noroc a avut cu carul. A terminat TCM-ul i 1990, ultima promotie care a mai avut parte de repartitie i productie. intr-un fel a fost bine, pentru ca i acel an s-au scos la concurs multe posturi i orase. Un loc de munca i proiectare, la una dintre cele mai mari itreprinderi din Brasov, Uzina Mecanica, nu a fost chiar rau pentru iceput. Se puteau cistiga sume frumusele de bani fara nici un efort, potrivit cunoscutului dicton socialist: „Cine-i harnic si munceste ori e prost, ori nu gindeste”. Doi ani mai tirziu, pe piata au iceput sa intre tot mai multe multinationale. A aparut moda CV-urilor si Marius Baluta s-a gindit ca nu strica sa vada ce ar putea sa iasa din icercari facute la itimplare. S-a trezit ca este acceptat si de Pepsi Cola, la Bucuresti si de Reynolds, la Brasov.
in pofida sfaturilor parintesti, a decis sa o ia de la capat, pornind de jos, i stil american. „In timp ce colegii mei de la birou purtau gulere albe, eu completam studii de piata, definitivam gama de produse, deschideam canale de distributie fara sa vindem de fapt nimic
intreprinderea era la iceput si faceam de toate. Pe masura ce ea s-a dezvoltat, am crescut si eu.” Compania l-a sustinut i pregatirea pentru o noua cariera. A urmat o multime de cursuri i Elvetia, Anglia, Belgia si i Rominia, dar cu instructori straini. Dupa numai doua saptamini si un training, tinarul Marius Baluta era promovat supervizor pe toata Transilvania si avea i subordine patru oameni.
„in 1994 m-am iscris la programul EMBA de la Asebuss. Mi l-am platit singur i primul an. Fiind vorba de 2.000 de dolari, lucrul acesta a fost posibil. Acum, cu o taxa de 7.000 de dolari, nu mai este usor sa iei o astfel de decizie. Ca sa conduci o afacere iti trebuie o baza solida de cunostinte i toate domeniile economice. Trecusem prin productie, vinzare, marketing, dar mi-am dat seama ca trebuie sa-mi sistematizez cunostintele si sa-mi imbunatatesc partea financiara a pregatirii.” Cu aceasta ocazie a avut posibilitatea sa vada ca ora exacta i afaceri de la Bucuresti se da. Asa ca nu s-a mai urcat i trenul care se itorcea la Brasov. A riscat si era cit pe ce sa piarda. Firma de medicamente la a carui reprezentanta s-a angajat a decis sa-si refaca strategia pentru Europa de Est si s-a vazut iarasi la punctul zero, unde fusese i urma cu patru ani.
Consultantii de la McKinsey l-au felicitat
Norocul n-a itirziat sa apara. Compania CPC Foods Europe (Knorr) i-a oferit sansa sa arate ce poate i mai multe posturi de conducere: director de vinzari la magazine, apoi de catering si, i cele din urma, director comercial. La un moment dat i s-a propus chiar sa preia postul de director general. „Urma sa fiu trimis, timp de doi ani, sa lucrez itr-una din filialele lor din Europa. Eu le-am propus sa lucrez acelasi interval de timp chiar pe un post de director general, la o alta firma isa. Daca plecam isemna sa pierd contactul cu piata foarte dinamica, pentru care eram trimis sa ma pregatesc. Un an aici isemna alti zece i conditiile economiei normale din tarile Europei Occidentale.” Soarta l-a ajutat si de aceasta data. Daca ar fi plecat, la itoarcere nu ar mai fi gasit nimic. intre timp, Knorr a fost preluat de Unilever.
Marius Baluta nu poate spune ca i-a fost prea bine la firma greceasca Delta, chiar daca a fost primul director general de alta nationalitate din istoria ei. „Cind am ajuns la Delta, societatea avea de ales itre doua variante: sa ichida afacerea si sa-si asume o pierdere de 15 milioane de dolari, ori sa se reorganizeze. Mi-am asumat aceasta ultima optiune care mi-a permis sa ma verific, punind i practica o serie itreaga din cunostintele acumulate pina atunci. Activitatea i acest domeniu al produselor de ighetata este sezoniera. Iarna faci carul si vara il calaresti. Cind m-am angajat eu, era noiembrie. Deci altii facusera planurile pe care eu trebuia sa le realizez vara. in primele sase luni le-am spus critic ce trebuia facut, fara sa reusesc sa schimb mare lucru. Cind au venit consultantii de la McKinsey, firma cotata numarul unu i lume, au confirmat opiniile mele itocmai.” Marius Baluta nu mai lucreaza acum la Delta Dairy, dar conducerea continua strategia promovata de directorul general romin.
Actualul director general de la Dufa spune ca a ivatat mult mai mult trecind prin mai multe joburi, dar ca de-abia acum stie ce trebuie exact sa faca. Postul pentru care a fost vinat aici s-a dovedit, i sfirsit, pe masura asteptarilor. „intreprinderea este i stadiul pubertatii. in 1999 s-a pornit productia locala. De-abia atunci s-a realizat ca organizatia a crescut dintr-o data foarte mult, ceea ce i-a provocat dureri. Avea linia itii, de iaintare, foarte buna, dar ii lipsea suportul administrativ. Mie mi-a revenit sarcina de a transforma un copil inteligent itr-un adult instruit.” Proiect foarte interesant, dar care ii ocupa tot timpul. si-ar dori sa stea mai mult cu familia, sa se joace cu propriul copil si sa-l vada cum creste.
Cit am mers cu masina din centrul orasului pina i cartierul care alta data se chema 23 August, unde se afla sediul companiei Dufa, l-am itrebat daca a reusit sa se acomodeze cu viata din Capitala. M-a privit uimit. in Bucuresti nu exista nimic altceva decit Dufa. Cum ar putea sa nu se impace cu noul stil de viata cind aceasta itreprindere este acum de fapt viata lui?
Carte de vizita
Data nasterii: 15 iulie 1966
Studii: 1986-1990 Universitatea din Brasov, Facultatea Tehnologia Constructiilor de Masini
Specializari: 1994-1996 Executive Master of Business Administration, Asebuss
Cursuri de perfectionare: Merchandising, Leadership, Comunicare, Marketing, Finante, Management
Experienta profesionala: inginer, intreprinderea Mecanica din Brasov; merchandiser, supervizor, R.J. Reynolds Tobacco International; manager divizie Bristol Meyers Squibb International Corporation; manager magazine, manager catering, director comercial CPC Foods Europe (Knorr); director general Delta Dairy SA; director general Dufa Rominia SRL
Hobby: A