Programul are ca scop intensificării colaborării dintre cele două țări, în beneficiul românilor care lucrează în Germania, a transmis ministrul Muncii.

Relațiile dintre România și Germania, din ce în ce mai solide

Totodată, programul prevede acțiuni de informare a angajaților, de respectare a drepturilor lor și a condițiilor de sănătate și siguranță, precum și de prevenire și combatere a eventualelor cazuri de exploatare în muncă, potrivit lui Marius Budăi.

„Colaborarea cu Ministerul Muncii din Germania pentru apărarea drepturilor lucrătorilor români se întărește!

Am semnat la Bruxelles, împreună cu secretarul permanent de stat al Muncii din Germania, dr. Rolf Schmachtenberg, Programul comun de Lucru 2023-2024, care prevede intensificarea colaborării dintre cele două state, în beneficiul cetățenilor români care lucrează în Germania.

Programul mai prevede acțiuni de informare a angajaților, de respectare a drepturilor acestora și a condițiilor de sănătate și securitate în muncă, dar și de prevenire și combatere a oricărui caz posibil de exploatare în muncă.”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Marius Budăi, întâlnire cu omologul său austriac

Luni, 13 martie, tot la Bruxelles, Marius Budăi s-a întâlnit și cu omologul său austriac, Johannes Rauch, care l-a asigurat de susținerea sa, dar și de cea a vice-cancelarului Werner Kogler, președintele Partidului Verzilor.

”Am discutat astăzi, în cadrul unei bilaterale care a avut loc la Bruxelles, în marja Consiliului EPSCO, cu ministrul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorului din Austria, Johannes Rauch, despre accederea României în spaţiul Schengen. Ministrul Johannes Rauch m-a asigurat de susţinerea sa, dar şi de cea a vice-cancelarului Werner Kogler, preşedintele Partidului Verzilor”, a postat el pe Facebook.

Ministrul Muncii a mai spus că au discutat, de asemenea, despre importanța lucrătorilor români în Austria, în mod deosebit despre situația îngrijitoarelor românce.

România ar putea intra în spațiul Schengen

În cadrul întâlnirii, cei doi miniștri au semnat o declarație comună care stabilește că România trebuie să devină parte din Schengen.

România este parte din comunitatea europeană şi, în acest context, țara noastră trebuie să devină parte a spaţiului liber de circulație Schengen, potrivit Declaraţiei comune pe care au semnat-o, luni, 13 martie, la Bruxelles, ministrul român al Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi (PSD), şi omologul său din Austria, Johannes Rauch.