Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că salariul minim trebuie să crească în continuare. Cu toate acestea, ministrul a precizat că această mărire nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că vor fi stricate planurile de business ale mediului de afaceri.
Salariul minim trebuie să crească
„Am avut o discuţie şi la sfâşitul lui decembrie 2022, am avut o hotărâre de Guvern, am discutat cu partenerii sociali în Consiliul Naţional Tripartit, unde s-a crescut salariul minim de la 2550 la 3000 de lei, cu 200 de lei în cadrul celor 3.000 de lei nefiscalizaţi, a înţeles şi statul să vină în sprijinul mediului privat cu această măsură plus cu discuţiile pe care le-am avut cu partenerii sociali din domeniul construcţiilor s-a ridicat salariul în construcţii de la 3.000 la 4.000.
Consider că salariul minim trebuie să crească, să fie o creştere în continuare, dar această creştere nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că stricăm planurile de business ale mediului de afaceri şi aceste lucruri trebuie făcute doar prin dialog cu mediul de afaceri.
Vedem în acest an daca mai este oportună o creştere, din punct de vedere financiar pentru salariaţi sigur că este, dar trebuie să avem aceste discuţii, deocamdată nu se pune problema.”, a declarat Marius Budăi, după ce a fost întrebat dacă va creşte salariul minim în 2023.
Ce se întâmplă cu legea salarizării din sistemul public?
De asemenea, Marius Budăi a vorbit și despre legea salarizării din sistemul public.
„Despre legea salarizării din sistemul public – suntem în discuţii cu fiecare minister în parte, agreem solicitările dumnealor, le concentrăm într-un material, facem o analiză de impact împreună cu Banca Mondială, avem o linie de dialog ulterioară şi o direcţie de mers pornind de la legea 153, de la analiza pe legea 153 după care declanşăm discuţiile cu partenerii sociali, cu sindicatele pentru că aşa este normal să avem partenerii sociali într-adevăr parteneri în această reformă.”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.
De asemenea, ministrul Muncii Marius Budai a spus că toate pensiile vor fi recalculate, inclusiv cele care depășesc valoarea salariului, precizând că ar putea acolo să apară câteva scăderi.
Totodată, Marius Budăi, afirmă că nu va ”permite” ca vârsta de pensionare în sistemul public de pensii să crească, el precizând că legislaţia în vigoare prevede că, până în 2030, vârsta de pensionare a femeilor din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale va creşte la 63 de ani.
„Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem.”, a spus Marius Budăi.