Fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi, a explicat pentru postul de televiziune Antena 3 de ce există inechități în sistemul public de pensii. Potrivit acestuia, inechitățile au apărut din cauza intervențiilor asupra actelor normative de bază. Se pare că, pe timpul guvernării PSD, planul consta în creșterea economică și creșterea veniturilor.
„Valoarea punctului de pensie în 2016 era de 731 lei, iar ce am propus noi a fost un plan pe 4 ani, astfel încât să reuşim să creăm şi creştere economică şi creşterea veniturilor. Astfel încât creşterea economică să se împartă între capital şi persoane. Inechităţile sunt apărute datorită intervenţiilor de-a lungul timpului asupra actelor normative de bază. În România au fost trei legi pe sistemul public de pensii, legea 3, legea 9 şi legea 63, dar au apărut multe acte intermediare care au modificat structura principală, astfel apărând aceste inechităţi. Era clar că era nevoie de o nouă lege.”, a explicat fostul ministru la ”Punctul de întâlnire”, a spus fostul ministru al Muncii.
Banca Mondială a confirmat creșterea economică din perioada guvernării PSD
În plus, Marius Budăi a făcut referire și la pensii, care potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, ar trebui să se majoreze începând cu 1 septembrie 2020. Pe de altă parte, Budăi susține că Banca Mondială, Comisia Europeană și Eurostat au confirmat creșterea economică din perioada guvernării PSD.
„Se tot discută despre acest 40 la sută care trebuie dat de la 1 septembrie 2020 şi de care domnul Cîţu a refuzat să zică cu subiect şi predicat dacă se vor da. Creşterea economică pe ultimii 3 ani a fost confirmată nu de PSD, ci de Banca Mondială, Comisia Europeană şi Eurostat. Considerăm că această creştere economică trebuie împărţită echitabil între capital şi societate”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.