Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat, marţi, că în România cota unică de impozitare nu există. Acesta a dat exemple diferite situații și procente care sunt aplicate în prezent în țară.

„Noi în România nu mai avem impozitare unică. (…) Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie (…) societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua”, a declarat Marius Budăi.

Ce ar presupune impozitarea progresivă?

Acesta a clarificat anunțul lui Marcel Ciolacu referitor la impozitarea progresivă. Marius Budăi descrie cum proiectul nu ar presupune introducerea de cote mai mari de impozitare, ci ar însemna introducerea unor deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Acesta încheia prin a menționa că mai rămâne să se discute în cadrul coaliției.

„Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază (…), cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile (…), să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie, vom comunica”, a precizat ministrul social-democrat. Marius Budăi a participat, marţi, la o conferinţă de presă organizată la sediul PSD Ploieşti.

Ce spune opoziția?

Din partea opoziției, Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja s-a declarat împotriva inițiativei de a introduce sistemul de impozitare progresivă. Acesta a declarat, marţi, la Parlament faptul că el nu a luat parte la astfel de discuţii şi că PNL ţine foarte mult la cota unică. Mai mult, ministrul a reamintit poziția Guvernului României cu privirea la promisiunea de a nu crește taxele.

”Eu nu am asistat la astfel de discuţii. Ca opinie proprie, Partidul Naţional Liberal ţine foarte mult la cota unică, este parte din filosofia noastră liberală despre ceea ce trebuie să însemne o economie şi cum sprijinim mai mult mediul privat, astfel încât să avem şi o colectare foarte bună”, a spus Burduja.

”Nu cred că se pune această problemă şi, încă odată, eu nu ştiu să existe vreo astfel de discuţie în Guvern”, a continuat acesta.