După trei săptămâni în care profesorii s-au aflat în grevă, bugetul Ministerului Educației va fi rectificat pentru a primi cele aproape 3 miliarde de lei necesare creşterilor salariale în învățământ, a anunțat Marius Budăi luni, 12 iunie. Acesta nu a dezvăluit însă care va fi sursa banilor.
”Să ajungem la rectificare şi veţi regăsi în rectificarea respectivă sursa banilor”, a spus el.
După ședința de Guvern de luni, 12 iunie, ministrul a fost întrebat de unde va lua Executivul bani pentru a mări salariile cadrelor didactice, dar nu a oferit un răspuns clar.
”S-a decis foarte clar că va fi suplimentat la rectificare bugetul Ministerului Educaţiei şi vor fi asigurate aceste sume. Să ajungem la rectificare şi veţi regăsi în rectificarea respectivă sursa banilor”, a declarat acesta.
Cum a făcut Guvernul rost de bani pentru maj0rarea salariilor în educație?
La începutul grevei, oficialii susțineau că nu sunt suficiente fonduri pentru majorări salariale.
”Guvernul şi coaliţia politică a înţeles să rezolve această problemă, şi repet, pe asumare. Ne-am asumat să rezolvăm această problemă”, a spus Marius Budăi, întrebat de unde a făcut Executivul rost de bani.
În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a transmis că nu poate acorda majorări salariale de 25% în educaţie.
”Dacă ne uităm pe parcursul discuţiilor cu sindicatele, cerinţele s-au schimbat de la o zi la alta, de la o oră la alta, de la o discuţie la alta. Au fost mult mai multe solicitări, reveniri la solicitări, renunţări la solicitări”, a declarat ministrul Muncii.
Potrivit lui Marius Budăi, în tot acest timp, s-au purtat discuţii şi cu sindicate din alte domenii de activitate şi s-au făcut majorări succesive de venituri pentru diferite categorii de angajaţi.
”Au fost luate mai multe măsuri, repetat. Asta s-a întins, într-adevăr, pe aceste trei săptămâni, dar noi nu am discutat numai cu sindicatele din educaţie şi, repet: s-au modificat solicitările de la zi la alta. Am înţeles să ne asumăm, să rezolvăm etapizat acest lucru pentru că, de la etapă la etapă, s-au modificat solicitările”, a explicat el.
Salariile din educație, majorate cu 1.300 de lei brut
Vă reamintim că tot luni, la finalul ședinței de Guvern, Marius Budăi a anunțat că grilele salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar s-au majorat cu suma de 1.300 lei brut, ceea ce înseamnă, în medie, puțin peste 25%.
„Ordonanţa de Urgenţă a fost scrisă ieri, iar astăzi a fost în circuitul de avizare la ministerele co-iniţiatoare, în primul rând Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei, vicepremierul Guvernului, Sorin Grindeanu, precum şi Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe, după care s-a trimis Ordonanţă la Consiliul Economic Social.
Vreau să clarific un aspect: discuţiile care au fost înainte de şedinţă, şi anume prezenţa Ordonanţei de Urgenţă sau propunerea pentru Ordonanţa de Urgenţă pe ordinea de zi, la capitolul analize, este o procedură legală care atunci când eşti pe parcursul de avizare cu un act normativ, până îţi vine avizarea finală, o ţii în analiză.
Dacă ai avizarea finală până la începerea şedinţei se poate trece pe ordinea de zi, dacă nu se discută în primă lectură, după care se aprobă în şedinţa următoare. Astăzi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar cu suma de 1.300 lei pe brut, ce reprezintă în medie puţin peste 25%”, a precizat ministrul Muncii.