Noua Lege a Pensiilor, pusă în pericol de PNL?
Noua Lege a Pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, a lansat un atac direct la adresa PNL.
Potrivit spuselor sale, recent, PNL a pus în pericol noua lege. Lucru pe care el îl consideră „impardonabil”. Pur și simplu, „au ales să lupte contra părinților și bunicilor noștri”. Se pare că guvernanții liberali s-ar opune majorării pensiilor și eliminării „acelui nedrept procent de 9,4%”. PNL s-ar opune principiului „muncă egală, pensie egală”, echitate și solidaritate” și acordării unui punctaj suplimentar pentru fiecare an de vechime realizat peste stagiul de 25 de ani.
„Mă gândeam că după doi ani de guvernare alături de PSD ați ieșit din logica lui “nu se poate” și “nu am” și v-ați dat seama că dacă vrei și mai și depui efort se pot găsi soluții. Oare nu sunteți de acord cu majorarea pensiilor și cu eliminarea acelui nedrept procent de 9,4%? Eu știu cel mai bine de ce vă adresez această întrebare, doar mi-ați cerut demisia când mă băteam, susținut de PSD, să eliminăm acest procent, dar și când, în 2022, vă propuneam soluțiile PSD pentru majorarea pensiilor. Atunci v-am înțeles, erați după o guvernare strict de dreapta, PNL-USR, când în anul 2021 nu ați acordat nici măcar un leu majorare la pensii, dar acum chiar nu vă înțeleg.
Nu sunteți de acord cu principiul: pentru muncă egală, pensie egală? Nu sunteți de acord cu echitatea și cu solidaritatea? Nu sunteți de acord cu încurajarea muncii și cu faptul că ne dorim să acordăm punctaj suplimentar pentru fiecare an de vechime realizat peste stagiul de 25 de ani?
Nu sunteți de acord cu redefinirea gradelor de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu veniturile din aceste activități? Nu sunteți de acord ca pentru orice grad de invaliditate, în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă să poată fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, la propunerea medicului expert?
Nu știu ce să zic? Vom vedea în parlament la dezbaterea și aprobarea Legii!”, a scris, sâmbătă, Marius Budăi pe contul lui de Facebook.
Proiectul de lege a fost aprobat joi, 9 noiembrie
Noua Lege a Pensiilor a fost aprobată joi, 9 noiembrie 2023, de către Guvernul României.
Inițial, ședința de guvern a fost amânată, apoi întreruptă din cauza neînţelegerilor din cadrul coaliţiei de guvernare. Ministerul Finanţelor a dat avizul cu observaţii pe proiectul de lege, fiind aşteaptat apoi avizul Consiliului Economic şi Social. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de news.ro, guvernanții liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul bugetar al noii legi.
Totuși, actualul ministrul al Muncii și Protecției Sociale a anunțat, vineri seară, că, anul viitor, pensiile vor creşte cu 40%. Pe data de 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8%, iar punctul de pensie va crește până la 2.032 lei. De la 1 septembrie 2023, pensionarii vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci, va avea loc o creștere a pensiilor de 40%, în medie.