Budăi: Constatăm că numărul accidentelor de muncă este încă ridicat

Ministrul Muncii a transmis, vineri, un mesaj de Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă prin care evidenția că numărul celor care suferă din cauza accidentelor de muncă este mare.

”Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) îndeamnă statele lumii să iniţieze campanii de promovare a importanţei prevenirii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la nivel global. Deşi statisticile indică o scădere a evenimentelor de muncă, constatăm că numărul celor care suferă din această cauză este încă ridicat”, a transmis ministrul Marius Budăi.

Ministrul face apel atât la angajați cât și la angajatori să se gândească la o soluție care să prevină accidentele de muncă.

”Vă îndemn să ne gândim împreună, angajatori şi angajaţi, ce putem face pentru a preveni accidentele de muncă”, a mai transmis ministrul.

Despre ,,Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă”

„Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă” este marcată în ziua de 28 aprilie. Acest eveniment e organizat în fiecare an de Organizația Internațională a Muncii (OIM) încă din anul 1919 și aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a  acțivității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale. Această campanie de conștientizare este menită să atragă atenția, la nivel internațional, asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă și asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale și a accidentelor mortale.

Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie în fiecare țară de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale.

Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos trebuie să fie respectat și aplicat generalizat, la toate nivelurile unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilte, principiul prevenției fiind prioritar.

În multe locuri din lume, autorităţile naţionale, sindicatele, organizaţiile lucrătorilor şi organizaţii ale serviciilor de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii organizează diverse activităţi pentru a sărbători ziua de 28 aprilie. Astfel, se dorește ca toate acțiunile ce se organizează pentru acest eveniment să mărească conștientizarea oamenilor cu privire la activitatea de prevenire şi promovare a unei culturi în domeniul SSM ce poate ajuta la reducerea numărului de cazuri ce privesc accidentările şi decesele produse ca urmare a evenimentelor la locurile de muncă.

28 aprilie, Ziua Internațională de Comemorare a lucrătorilor accidentați și decedați în muncă

Totodată, să nu uităm, că Ziua de 28 aprilie este și Ziua Internaţională de Comemorare a lucrătorilor accidentaţi şi decedaţi în muncă, organizată pretutindeni de către organizațiile sindicale, încă din anul 1996.

Organizația Internatională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și că se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnaviri profesionale. De asemenea, în urma accidentelor de muncă, cât și a practicilor incorecte de muncă, se estimează că în fiecare an se produc peste 2,3 milioane de decese din cauza accidentelor de muncă și a vătămărilor profesionale, o cifră alarmantă, fiind comparabilă cu numărul de victime dintr-un război de mare avengură dintre națiuni. Pe baza acestor estimări ale OIM, se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători suferă o vătămare la locul de muncă.

Aceasta statistică negativă a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin constientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor masuri eficiente de prevenire.