Marius Budăi susține sindicaliștii: Trebuie să își spună oful
Luni, 1 mai 2023, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre reducerea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care Executivul vorbește despre un aparat bugetar mai simplu, iar sindicaliștii din domeniul educației avertizează că vor intra în grevă generală, boicotând examenele de final de an școlar, în timp ce sindicaliștii din domeniul sănătății amenință că vor ieși în stradă.
Din punctul său de vedere, „sindicatele trebuie să-și spună oful”. Aceasta a reamintit, totodată, că el susține sindicatele și că va continua un dialog strâns cu sindicatele, dând asigurări că nu vor avea loc concedieri masive în aparatul bugetar.
„Însă nu susțin și nu cred în niciun fel de manifestare violentă. Nu cred că aduce vreun beneficiu niciuneia dintre părți. Dialogul onest între părți eu cred că este soluția cea mai bună”, a spus social-democratul în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3 CNN.
„Dacă vorbim strict de România, președintele PSD a spus de un aparat suplu de acolo unde, prin grija coordonatorilor de credite, a miniștrilor, a toți acelor conducători de instituții, dacă vorbim și de consilii de administrație care trebuie subțiate la companii de stat, da, acest lucru trebuie să se întâmple, însă nu într-un mod haotic, ci într-un mod extrem de bine analizat, pentru că eu, dacă ar fi să fiu la Ministerul Muncii, aș mai solicita personal suplimentar pentru atribuțiile pe care le avem, pentru a le putea realiza într-un mod cât mai serios și cât mai optim.
Însă la noi, în România, nu se vorbește de concedieri masive în aparatul bugetar și avem norocul ca în România, prin măsurile echilibrate pe care le-am susținut în anul 2022 sau de la 1 ianuarie 2022 până în prezent, măsurile echilibrate între economic și social, să știți că în România au creat aproape 200.000 de noi locuri de muncă suplimentare”, a afirmat el.
Marius Budăi dă asigurări că nu vor avea loc concedieri masive în aparatul bugetar
Potrivit spuselor sale, oficialii români trebuie să fie „foarte atenți” la ceea ce se întâmplă în economie, ci nu numai în economia din România, ci în economia mondială pentru a putea fi proactivi, adică „să nu stăm să se întâmple ceva și după aia să devenim reactivi”.
„Se discută despre optimizare. Şi eu cred că această optimizare trebuie făcută permanent, nu numai în momente când la nivel mondial situația, nu numai în România, nu este tocmai una fericită. Și cred că această analiză, din punctul meu de vedere, trebuie să fie permanentă.
Repet, aceste măsuri au dovedit acest echilibru, nu poți sprijini doar prin măsuri economice sau doar prin măsuri sociale; trebuie să ai un echilibru între aceste măsuri care să aducă, până la urmă, plusvaloare. Iată că noi am reușit în România, începând, repet, cu 1 ianuarie 2022 până în prezent, să creăm aproximativ 200.000 de noi locuri de muncă”, a explicat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.