Marius Budăi: Impactul bugetar al ordonanței prin care salariile în România se ridică la 4 miliarde lei

Sursă: Facebook, Marius Constantin Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat joi, 8 iunie, că impactul bugetar al ordonanței prin care salariile personalului din Sănătate, asistență socială sunt aduse la nivelul grilei din 2022 este în jur de 406 milioane de lei. Pentru pentru personalul care lucrează în domeniul Apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi penitenciare, acesta este de 700 milioane lei.

Impactul bugetar al majorării salariilor din Sănătate

„Astăzi s-a mai produs încă o etapă din, până la urmă, a aplica a ceea ce înseamnă legea salarizării unitare în sistemul bugetar din România şi anume Anexa 2 pentru familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială, pentru că efortul bugetar pentru această Anexă este şi pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, iar Anexa 6 pentru tot ceea ce înseamnă apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu precizarea că pe această Anexă se află şi lucrătorii penitenciarelor. Efortul bugetar pentru Anexa 2 este în jur de 406 milioane lei, cu un efort de 350 de milioane de lei, de acum până la sfârşitul anului, pentru asistenţă socială şi 50 de milioane lei pentru sănătate, iar efortul este de 700 milioane lei pentru aplicarea a tot ceea ce înseamnă până la sfârşitul anului, toţi cei care intră nu numai apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, şi pe Anexa 6 intră şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor”, a spus Marius Budăi la finalul ședinței de Guvern de joi, 8 iunie.

Ministrul a mai precizat că „acestea sunt ultimele măsuri prin care ne asigurăm că mai parcurgem o etapă în dialogul pe care îl avem noi cu sindicatele în această perioadă, mă refer noi, coaliţia şi bineînţeles Guvernul”.

Impactul bugetar al majorării salariilor în Educație și alte domenii

Tot la finalul ședinței de Guvern de joi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că impactul bugetar, după creşterile salariale făcute în ultima lună în Educaţie şi alte sectoare, se ridică la 4 miliarde lei.

„ La acest moment, efortul pe care statul român îl face, şi am avut o anumită programare bugetară şi suntem într-o procedură de deficit excesiv, efortul total pe toate elementele de ajustare salarială pe care le avem şi nu numai în Educaţie, vorbesc şi celelelalte domenii la care s-a acţionat, inclusiv azi, dar şi revenirea sau ajungerea la grila din anexa 8 se ridică la 4 miliarde lei, pentru restul de ani de aici încolo. Deci la acest moment eu aş spune că ar trebui să aşteptăm finalul semestrului I ca evoluţie economică şi să se înfăptuiască ceea ce cerem instituţiilor cu atribuţii de colectare. Să se înfăptuiască şi alt lucru, pentru că nu numai din veniturile pe care le plătiţi dumneavoastră trebuie să vină aceste sume pe care să le punem la dispoziţia societăţii, dar şi din programele naţionale economice de multiplicare economică, de investiţii private”, a spus acesta.

Ministrul a adăugat că adăugat: „acei bani pe care noi i-am pus la dispoziţie la diverse ministere pentru programe care să ajungă în economie trebuie duşi cât mai rapid ca să asigure multiplicare economică, să asigure venituri suplimentare la buget şi atunci în partea a doua a anului vom avea această discuţie”.

„La acest moment acesta a fost maximul, a fost alături de negociatorii din partea Guvernului, punând la dispoziţie resursele pe care le-am găsit la acest moment”, a conchis Adrian Câciu.