Marius Budăi: Peste 4.600 de refugiați ucraineni și-au găsit un loc de muncă în România

Sursa: Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu date privind situația refugiaților ucraineni din România. Oficialul a precizat că până în prezent, un număr de peste 4.600 dintre aceștia s-au angajat în România în cadrul companiilor românești, majoritatea găsindu-și un loc de muncă în Capitală.

Numărul cetăţenilor ucraineni care au fugit din calea războiului şi care s-au angajat în companiile româneşti a ajuns, miercuri, la peste 4.600, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi.

Peste 4.600 de refugiați s-au angajat în România

Potrivit acestuia, în ultimele 24 de ore au fost angajate în România 49 de persoane cu cetăţenie ucraineană.

„În această dimineaţă (n.red – miercuri dimineaţă) sunt înregistrate 6.231 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 4.636 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie 2022 sau mai recentă a crescut cu 49 faţă de ziua de ieri”, a declarat Agerpres ministrul Marius Budăi.

Datele prezentate de ministrul Muncii arată că peste 1.200 de persoane s-au angajat în industria prelucrătoare românească, în timp ce peste 800 lucrează pentru firmele de construcţii.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi, peste 1.500, şi-au găsit un loc de muncă în municipiul Bucureşti.

Avertisment al șefei diplomației germane privind refugiații

Pe de altă parte, amintim că șefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a atras atenţia sâmbătă că se teme în special de un aflux de refugiaţi proveniţi din alte ţări decât Ucraina. Aceasta a precizat că în războiul hibrid dus de Rusia, Moscova ar putea încerca să divizeze Europa favorizând un aflux de refugiaţi pe teritoriul acesteia.

„Nu este vorba de un război dus doar cu armele. El se poartă de asemenea şi (pe frontul) energiei, iar pentru asta am găsit un răspuns”, a declarat Annalena Baerbock la congresul partidului său ecologist care are loc la Bonn, în vestul Germaniei.

„Acest război este hibrid şi la el participă şi alte ţări”, a declarat ea, acuzând Serbia că a contribuit la o înmulţire masivă a migranţilor în Europa.

Peste 1 milion de refugiați ucraineni au intrat în Germania

Statele membre ale UE reproşează Serbiei că este o poartă de intrare spre blocul comunitar pentru migranţi din Turcia, India, Tunisia, Cuba şi Burundi, care nu au nevoie de viză pentru a intra în această ţară balcanică.

Refuzând o situaţie „în care oamenii sunt folosiţi ca armă”, Germania este în contact în special cu Cehia şi Slovacia pentru a găsi soluţii împotriva acestei reactivări de facto a „rutei Balcanilor”.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie, Germania a înregistrat deja intrarea pe teritoriul său a peste un milion de refugiaţi, în marea majoritate femei şi copii de naţionalitate ucraineană.