Marius Budăi: Peste 4.800 de ucraineni și-au găsit un loc de muncă în România

angajare

Sursa: Dreamstime

Ministrul Muncii a declarat vineri că un număr de peste 4.800 de ucraineni și-au găsit un loc de muncă în România de la începutul războiului. Datele arată că majoritatea s-au angajat în industria prelucrătoare sau construcții în Capitală.

Numărul cetăţenilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România după declanşarea războiului a ajuns, vineri, la 4.850, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Peste 4.800 de ucraineni și-au găsit un loc de muncă

Potrivit sursei citate, cifra persoanelor care au fugit din calea războiului şi care s-au angajat în companii româneşti este cu 19 mai mare faţă de ziua precedentă şi cu aproximativ 200 faţă de luna precedentă.

„În această dimineaţă sunt înregistrate 6.372 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 4.850 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au dată de început 24 februarie 2022 sau mai recentă a crescut cu 19 faţă de ziua de ieri (n.r.- joi)”, a afirmat Budăi.

Cei mai mulţi dintre ucraineni, 1314, s-au angajat în industria prelucrătoare, în timp ce 813 şi-au găsit locuri de muncă în construcţii.

Din totalul celor 4.850 cetăţeni ucraineni angajaţi în România după 24 februarie, 1.644 sunt în Bucureşti, iar 424 în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Numărul refugiaților ar putea crește în această iarnă

În același timp, țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire și își refac proviziile de alimente în așteptarea unui posibil nou val de refugiați ucraineni, în contextul în care iarna se apropie, iar Rusia vizează rețeaua electrică și de încălzire din Ucraina.

Se crede că aproximativ 6,9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, trăind adesea în condiții foarte grele, iar planul de urgență al guvernului slovac prevede un posibil aflux de sute de mii de persoane în următoarele luni.

Datele Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR) arată că aproximativ 4,5 milioane de refugiați ucraineni sunt înregistrați în prezent în cadrul diferitelor scheme de protecție în Europa, mulți dintre ei în statele UE care se învecinează cu Ucraina – Slovacia, Polonia, Ungaria și România, transmite Reuters.

Țările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val

După o creștere inițială în urma invaziei Rusiei de la 24 februarie, numărul refugiaților care se îndreaptă spre vest din Ucraina a scăzut la sfârșitul primăverii. Până acum, în această toamnă, nu s-a înregistrat o creștere mare a numărului de refugiați, dar organizațiile de caritate spun că există acum semne de intensificare a mișcărilor peste granițe și își intensifică pregătirile.

„Se simte o creștere a numărului și este de așteptat. În prezent, este vorba de o creștere de 15%”, a declarat Roman Dohovic, coordonator de ajutoare pentru orașul Kosice din estul Slovaciei.

„Suntem chemați de persoane care stau deja în Kosice și care caută cazare pentru membrii de familie și cunoștințe care se află încă în Ucraina.”

Kosice a oferit cazare pentru aproximativ 60 de persoane zilnic în ultimele săptămâni, dar se pregătește să ridice această cifră la 1.000 de persoane în 48 de ore, dacă va fi nevoie.

În Ungaria, Zsofia Dobis-Lucski, purtător de cuvânt al unui ONG, a declarat că numărul sosirilor zilnice la gara Zahony, aflată în apropiere de graniță, a crescut de zece ori, ajungând la aproximativ 300-500 de când s-au intensificat bombardamentele Rusiei asupra orașelor ucrainene.

Această cifră este încă sub cele 1.000 pe zi înregistrate în primăvară, dar se așteaptă ca lipsa de energie electrică din Ucraina să crească numărul de sosiri în următoarele săptămâni.