Plafonarea preţurilor la alimente. Marius Budăi: Am stabilizat prețurile! Pregătim noi măsuri

Marius Budai

SURSA FOTO: Facebook, Marius Budai

Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a oferit mai multe informații despre impactul măsurilor de plafonare a preţurilor la alimente. Potrivit lui, acestea au stabilizat prețurile.

Marius Budăi anunță că INS confirmă impactul pozitiv al plafonării preţurilor la alimente

Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a adus o veste îmbucurătoare referitoare la limitarea prețurilor la produsele alimentare, considerând că este o măsură pozitivă pentru întreaga populație din România.

Conform declarațiilor lui Marius Budăi, politicile PSD privind stabilirea unor plafoane pentru prețurile la produsele alimentare au avut un impact pozitiv. De asemenea, guvernul condus de Marcel Ciolacu este determinat să continue eforturile pentru a îmbunătăți situația și pentru a promova produsele românești.

Marius Budăi oferă și câteva exemple de alimente pentru care reducerea prețurilor a fost „încurajatoare”.

SURSA FOTO: Facebook, Marius Constantin Budăi

„E o veste bună pentru toți cetățenii români: prețurile la alimentele esențiale au scăzut! INS a confirmat o reducere în februarie, cu o inflație de numai 4,5% la alimente, sub inflația generală, iar când aruncăm o privire la produsele cu adaos limitat, scăderea este și mai încurajatoare:

Făină: -31,2%
Mălai: -26,3%
Ulei: -17,4%
Unt: -9,12%
Zahăr: -7,83%

Acest trend pozitiv vine după măsurile implementate, care nu doar că au combătut specula, dar au și stabilizat prețurile. Ce e important de reținut e că avem o direcție clară: acces la hrană mai accesibilă și mai sănătoasă pentru toți românii.

Și vestea bună nu se oprește aici! Guvernul condus de Marcel Ciolacu pregătește noi măsuri pentru a îmbunătăți și mai mult situația, cu accent pe valorificarea produselor autohtone”, transmis, pe Facebook, Marius Budăi.

La sfârșitul lunii ianuarie, măsurile de plafonare pentru alimente au fost prelungite

Extinderea termenului de plafonare a adaosurilor comerciale pentru alimentele esențiale a fost aprobată pentru încă 60 de zile. În plus, autoritățile au decis să reducă lista oficială a produselor alimentare pentru care se aplică această măsură la doar 17 articole.

Conform propunerii legislative, anumite produse precum cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată nu vor mai fi incluse în lista actuală. În schimb, magiunul/dulceața va fi adăugat pe listă. Această modificare propusă vizează revizuirea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 67/2023, care a fost instituită pentru a contracara creșterea excesivă a prețurilor la unele produse alimentare și pentru a implementa măsuri de sprijin.

Lista nouă a produselor alimentare cu adaos comercial plafonat cuprinde:

1. Pâine albă simplă cu greutatea între 300 și 500 de grame, fără specialități;
2. Lapte de vacă de consum, 1 litru, conținut de grăsime 1,5%, cu excepția laptelui UHT;
3. Brânză telemea de vacă la vrac;
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, maxim 200 de grame;
5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg;
6. Mălai până la 1 kg;
7. Ouă de găină calibrul M;
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 litri;
9. Carne proaspătă de pui (pui întreg, bucăți de pui, pulpe întregi de pui cu os și aripi de pui);
10. Carne proaspătă de porc (carne de porc tăiată, pulpă de porc cu sau fără os, spate de porc);
11. Legume proaspete la vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi);
12. Fructe proaspete la vrac (mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă);
13. Cartofi proaspeți albi la vrac;
14. Zahăr alb tos până la 1 kg;
15. Smântână cu 12% grăsime;
16. Unt până la 250 de grame;
17. Magiun până la 350 de grame.