Chiar dacă toată infrastructura necesară organizării de meciuri la Campionatul European de Fotbal are șanse mici să fie terminată, ministrul Marius Dunca este optimist. Reconstrucţia stadioanelor Giuleşti, Ghencea, Arcul de Triumf şi Ştefan cel Mare are șanse destul de mari să se finalizeze la timp și va costa 123,2 milioane euro. Dacă nu se finalizează lucrările de metrou până la aeroportul Henri Coandă, autorităţile iau în calcul închiderea unei benzi de circulaţie pe perioada derulării partidelor din cadrul Campionatului European. Marius Dunca este nemulţimit de construcţia anumitor baze sportive care nu îndeplinesc standardele internaţionale şi a tras un semnal de alarmă în privinţa importanței construirii unei săli Polivalente în Capitală. În interviul acordat Capital, ministrul mai anunţă și pregătirea unui Master Plan în care să fie inventariate toate bazele Ministerul Tineretului şi Sportului.

Capital: Există o strategie pentu dezvoltarea sportului de masă?

Marius Dunca: Există în lucru mai multe proiecte care se vor materializa în perioada următoare. Cu siguranță veți vedea un proiect foarte frumos, pe care îl demarăm în toamnă, se numește „România în Mişcare”. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă, aici implicăm şcolile în geneal, inspectoratele judeţene şi cluburile din fiecare judeţ. Mai mult, această strategie o să fie într-o dezbatere publică pentru a avea acceptul tuturor factorilor decizionali. Am blamat timp de 27 de ani Daciada, acum foarte multă lume îmi cere să organizez Daciada. O să fie greu să organizez Daciada, depinde de foarte mulţi factori. Trebuie să construim treptat lucrurile. Este foarte greu să determini şi să motivezi românii, oamenii în general, să facă mişcare. O parte ies să facă mișcare, ceilalalţi stau pe margine şi critică orice iniţiativă. Cel mai bun exemplu sunt criticile privind manualul de educaţie fizică şi sport. În întâlnirile pe care le-am avut prin țară am întrebat copiii dacă practică vreun sport. Mi-au răspuns că da. În general, copiii ştiu sport pe tabletă. De la teorie până la practică este cale lungă, dar sunt convins că vom reuși.

Capital: Pe cât timp s-ar întinde această strategie?

 

Marius Dunca: În tineret şi sport, strategiile trebuie planificate pe termen mediu şi lung. La început o să fie un experiment, un pilot, ulterior adăugăm elemente noi și schimbăm ce nu a fost bine în primă fază şi completăm, updatăm strategia. Văd această strategie întinsă pe cel puțin patru ani, urmând ca de la an la an să se implementeze mult mai bine, să atragem câți mai mulţi participanţi.

Capital: Cum se implică MTS în pregătirea EURO 2020?

Marius Dunca: Sunt preşedintele comisiei interministeriale pentru organizarea celor patru meciuri din cadrul EURO 2020, totul se sparge în capul ministrului Tineretului şi Sportului. Am solicitat tuturor să ne mobilizăm pentru a îndeplini cerinţele UEFA. Sunt şi angajamente pentru construcția și modenizarea de autostrăzi şi cale ferată pe direcțiile Arad-București, Oradea-București, Calafat-București și Giurgiu-București – aici nu avem nicio șansă. Avem de făcut metroul până la Otopeni, până în vara anului 2020. Trebuie să găsim o soluție, ori facem acel tren, ori închidem o bandă pe perioada derulării celor patru meciuri din cadrul EURO 2020. Avem patru stadioane de modernizat, Ghencea, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf. Aceste stadioane sunt pentru pregătire. Acum este problema cu stadionul Dinamo. Avem alternative dacă nu se poate moderniza stadionul Dinamo pentru moment. Din acest motiv am renunțat la construcția celor două săli polivalente pentru că toți banii se duc în modenizarea și reabilitatea celor patru stadioane.

Capital: Realist, credeţi că România mai poate găzdui cele patru meciuri?

Marius Dunca: Categoric, da! Vom organiza cele patru meciuri. Garantez că Bucureştiul va găzdui meciuri la EURO 2020! Pun în caietul de sarcini ca în 12 luni să fie modernizat stadionul. Cu siguranță suntem capabili să organizăm acest eveniment. Acest eveniment este un test foarte important, dar pentru mine testul major este încurajarea sportului de masă și văd că tinerii practicând sportul.

 

Capital: Aveți prevăzute in­vestiții pentru asigurarea spa­țiilor în care copiii si tinerii să poate practica sporturi? Poate chiar cu perspectiva trecerii spre o carieră profesionistă.

Marius Dunca: Cu siguranţă. Se discută foarte mult despre descentralizare. Ministerul Tineretului şi Sportului are în subordine 48 de cluburi, aceste cluburi trebuie să rămână pentru că acestea au ramuri sportive care nu sunt neapărăt de notorietate, într-o primă fază, dar ulterior, pot deveni atractive odată cu un program de modernizare şi promovare. Scrima este un bun exemplu, pentru că putem fi primii în lume. Sunt, de exemplu sporturi care nu sunt suficient de mediatizate. Automat trebuie să ne gândim şi la aceste lucruri, urmează să prioritizăm federaţiile pentru performanţă, dar şi federaţiile care încurajează sportul de masă. Dacă vorbim de artele marţiale, foarte mulţi tineri practică acest sport. Vorbim de o strategie în acest sens, trebuie să vedem ce au făcut alţii pentru ca anumite ramuri sportive să devină o prioritate. Degeaba investesc în fotbal, dacă niciodată nu o să atingem campionatul spaniol sau Premier League. Dacă investim în atletism, scrimă sau cantotaj, gimnastică sau lupte, unde am demonstrat că se poate, că avem performanțe, atunci acestea trebuie să devină o prioritate. La fotbal o să ne fie mai greu.

 

Capital: Câte săli de sport construite pe lângă diverse școli din România sunt funcționale şi câte sunt în paragină?

Marius Dunca: Avem o bază de date, am mers în anumite cluburi să văd stadiul actual al infrastructurii. MTS are un patrimoniu uriaş, hoteluri, stadioane sau baze sportive. Referitor la baze şi patrimoniul MTS, pregătim un Master Plan până pe 15 septembrie şi venim cu o viziune de investiţii corelată cu descentralizarea. Avem baze la care situaţia juridică nu este clară, MTS are clădirea, iar administraţia locală terenul. Nu se pot face investiţii, vine Curtea de Conturi şi spune că nu este clară situaţia. Tot ce s-a construit din 2010, acele investiţii sunt foarte bune, dar fac un apel la cei care construiesc bazele să ţină legătura cu federaţiile sportive şi să respecte regulamentele internaţionale. Degeaba construim anumite baze şi nu respectăm standardele şi dimensiunile internaţionale pentru că astfel nu se pot organiza evenimente. Trebuie organizate cât mai multe competiții în România. Am văzut o sală în Sfântu Gheorghe, o sală polivalentă, la un nivel extraordinar de dotare. Sportul este cel mai bun ambasador, iar orice competiţie internaţională care se organizează în România contribuie la creșterea imaginii țării noastre, dar aduce și o dezvoltare economică a zonei. Avem 43 de competiţii organizate, europene sau mondiale. Săptămâna trecută a fost campionatul mondial la kaiac-canoe, vom avea turneul european de baschet la Cluj. Pentru astfel de competiții, avem nevoie de o sală polivalentă, care are între 10.000 şi 15.000 de locuri. Tot ce construiesc acum se va vedea peste opt ani, am spus acest lucru tuturor. Cea mai mare provocare a mea a fost să fiu acceptat de lumea sportului. (…). Pentru organizarea acestor competiții bani sunt suficienţi, trebuie să avem grijă de baza de juniori.

Capital: Cum se poate implica Ministerul Tineretului și Sportului pentru achiziția de echipament. În prezent, părinții și copiîl cumpăra.

 

Marius Dunca: Pentru dotarea sălilor de sport cu echipamente nu se poate implica Ministerul Tineretului şi Sportului. Ministerul Educaţiei împreună cu administraţia locală au acest rol. Contează foarte mult și implicarea mediului de afaceri, depinde și de implicarea fiecărui director cum îşi gestionează situaţia. Poate fi convins un om de afaceri să sponsorizeze aceste lucruri. Astfel, vom avea mai multe ore de educaţie fizică şi sport.

Capital: Cum colaboraţi cu administraţiile locale? Cât de relevant este procentul de 5% din bugetul local al unei primării pentru finanţarea sportului?

Marius Dunca: Am o colaborare bună cu administrația locală. La MTS am creat Consiliul Naţional al Mişcării Sportive, specialiştii din acest comitet au întocmit ordonanţa 38, prin care în limita a 5% din bugetul autorităţilor locale să fie finanţat sportul. În urma discuţiilor cu Asociaţia primariilor de municipii ne-am dat seama că nu mai puteau să investească în sport. Vă dau cazuri concrete, Ploieşti – blocat, la fel la Iaşi, Timişoara sau Craiova. Acum, legislaţia le permite să investească în sport până în 5% din buget. Finanţarea se va acorda în urma unor proiecte de încurajare a unei ramuri sportive, a unei echipe. Personal, încurajez sportul de masă.

Capital: Cum colaboraţi cu Ministerul Educaţiei? Care sunt avantajele şi dezavantejele separării acestor ministere și ce impresie v-a făcut manualul de sport?

Marius Dunca: Ministerul Educaţiei are cluburile sportive, noi le avem pe cele ale MTS-ului, sunt finanţate două structuri diferite. Referitor la manualul de sport, nu am fost întrebat de ministrul Educaţiei despre acest manual. În acest manual sunt lucruri elementare, eu am încredere că acest manual a fost făcut de către specialişti. Sunt baze de date, trebuie trecut de la nivelul de teorie la practică. Trebuie să vedem cum implementăm ce scrie în manual, să trecem de la teorie la practică. E foarte bine că va apărea un manual pentru sport, majoritatea îşi dau cu părerea fără să studieze.

cv Marius Dunca

2016-prezent: Senator, circumscripţia electrolară nr. 8 Braşov
2014-2015: Preşedinte Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor
2012-2014: Vicepreşedinte Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor
Doctorand: Universitatea Transil­va­nia Braşov, Facultatea de Ştiinţa Materialelor
Master: Management Politic, Institutul Ovidiu Şincai, Bucureşti
Inginer: Universitatea Transilvania Braşov, Facultatea de Ştiinţa Materialelor