Antreprenorul in varsta de 33 de ani si-a deschis un fond de investitii in valoare de aproximativ doua milioane de dolari, prin care finanteaza start-up-uri – asa cum a fost si Flamingo in 1994. „Incep sa investesc intr-o companie exact in momentul in care aceasta se inscrie pe curba ascendenta a cresterii si are nevoie de capital”, explica Marius Ghenea.
Finantarea unei afaceri aflate la inceputul activitatii reprezinta un risc pe care in Romania aproape nimeni nu si-l asuma. Pana 1998, grupul Flamingo s-a autofinantat din propriul profit. Cum veniturile companiei au realizat cresteri importante de la an la an (3 milioane USD in 1995, 7,4 in 1996, 15,8 milioane in 1998), Flamingo a reusit sa obtina primele credite bancare. Problema garantiilor a fost rezolvata prin achizitionarea de terenuri. De altfel, cei trei intreprinzatori care au fondat Flamingo nu au ezitat sa garanteze cu propriile active. A fost o filozofie de genul „totul sau nimic”.
Ideea de a asambla si de a vinde computere nu este deloc iesita din comun, insa pentru Romania anului 1994, era de-a dreptul inovatoare. Afacerea Flamingo a inceput in 1994, cu un capital social de 100.000 de lei si trei actionari – fosti colegi de facultate: Marius Ghenea, Varol Islam si Dragos Cinca. Primii bani rulati au fost cinci milioane de lei, imprumutati de la rude. Exact in perioada in care afacerea a fost demarata, din ce in ce mai multi romani au inceput sa isi cumpere calculatoare. In 1995 s-au vandut produse IT in valoare de trei milioane de dolari, ceea ce era foarte mult pentru niste incepatori, iar in 1996 cresterea a fost mai mare de 100%, veniturile companiei ridicandu-se la 7,4 milioane USD. Cu timpul, Flamingo nu a castigat doar increderea clientilor, ci si a unor furnizori importanti din strainatate, precum Quantum si Genius. Pe langa eliminarea intermediarilor, acest pas a adus afacerii o mai mare soliditate si predictibilitate.
Insa, la sfarsitul anului trecut, tocmai cand compania se afla in plina expansiune, Marius Ghenea si-a vandut pachetul de actiuni (aproximativ 30%) lui Dragos Cinca, pentru aproximativ 4-5 milioane USD, dupa cum sustin surse din piata. Anterior, cel de-al treilea fondator, Varol Islam, isi vanduse actiunile tot lui Dragos Cinca, cel care, in prezent, este directorul general al grupului si detinatorul a peste 90% din actiuni.
Apropiati ai companiei sustin ca Marius Ghenea s-a retras de la Flamingo pentru ca avea o viziune diferita fata de cea a lui Dragos Cinca in ceea priveste strategia de dezvoltare a grupului. In vreme ce actualul director general sustinea continuarea extinderii, Marius Ghenea era de parere ca trebuie exploatate la maximum nisele de piata deja castigate.
Chiar daca s-a retras si a inceput o noua afacere, Marius Ghenea a ramas un apropiat al companiei pe care a infiintat-o, participand la fiecare eveniment important din activitatea acesteia. De exemplu, tanarul om de afaceri a putut fi vazut la inaugurarea ultimului magazin Flamingo, de langa Piata Lahovary.
Marius Ghenea ii finanteaza pe cei care vor sa creasca
9 mai 2002, 12:00
Ultima modificare în 9 mai 2002, 15:00
Antreprenorul in varsta de 33 de ani si-a deschis un fond de investitii in valoare de aproximativ doua milioane de dolari, prin care finanteaza start-up-uri - asa cum a fost si Flamingo in 1994. "Incep sa investesc intr-o companie exact in momentul in care aceasta se inscrie pe curba ascendenta a cresterii si are nevoie de capital", explica Marius Ghenea.Finantarea unei afaceri aflate la inceputul activitatii reprezinta un risc pe care in Romania aproape nimeni nu si-l asuma. Pana 1998, grupul F
Etichete: arhiva,
flamingo,
marius,
Marius Ghenea,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Standard&Poors schimba ratingul Romaniei
- Andersen fuzioneaza cu Ernst&Young
- Fuziunile si preluarile au adus 400 mil. USD
- Maestrii in coaching provoaca managementul din organizatii sa gandeasca
- Turistul plecat catre Stanbul a ajuns in Insulele Caraibe
- Afaceri facute cu credinta in Dumnezeu
- Stiri IT
- Esentialul saptamanii
- O idee buna cu efecte imprevizibile asupra bugetului
- Bazar