Numele lui Marius Ghenea este legat de primele magazine online din ţara noastră. Totuși, celebritatea a cunoscut-o odată cu apariţia în cadrul emisiunii Arena Leilor, unde alături de alţi antreprenori risca proprii bani pe ideile de afaceri ale concurenţilor. Cum a ajuns fiul a doi profesori din Craiova un om de afaceri de succes? Cariera de antreprenor a lui Ghenea a pornit imediat după terminarea facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, când împreună cu doi colegi a decis să asambleze şi să vândă calculatoare. Astfel, în 1994, lua fiinţă compania Flamingo. În scurt timp, compania s-a dezvoltat foarte mult, la apogeu ajungând să livreze calculatoare în opt ţări din regiune. La sfârşitul anului 2001, Ghenea decide să iasă din afacere, realizând primul exit de succes. Un an mai târziu devine CEO la Flanco Internaţional, dar pune şi bazele Fit Distribution, distribuitor IT, în care a investit iniţial un milion de euro. Această firmă se dovedeşte a fi cea de care este cel mai ataşat, drept dovadă o deţine şi în prezent.
În 2006, Ghenea face un exit semnificativ de la Flanco şi de­cide să îşi acorde tot timpul firmei Fit Dis­tribution, lansând totodată magazinul online PC Fun. În zilele sale bune, PC Fun era o alternativă serioasă la eMAG, dar Ghenea, deşi a sperat să devină numărul unu în comerţul online, nu a reuşit. În 2009, după preluarea PC Garage, afacerile adunate ale lui Marius Ghenea nu însumau decât 30 de milioane de euro, iar eMAG, liderul pieţei, avea 64 de milioane de euro. Filosofia de business a lui Marius Ghenea a rămas neschimbată de-a lungul timpului: niciodată nu-ți pune toate ouăle în acelaşi coş. Prin urmare, a avut la un moment dat zeci de afaceri, pe care, atunci când au ajuns la maturitate sau când s-a ivit vreo oportunitate, le-a vândut.

Sfârșitul mandatului unui business angel

Printre companiile deţinute de acesta se numără PCfun.ro, Electrofun.ro, Toyfun.ro, ShopIT.ro, Casia, Orbital, Fashionup.ro, Viking Profil, Garage Mall şi Testa Rossa România. Cu ultima companie, antreprenorul nu a avut succes. De altfel, a încercat de două ori să intre în afacerile cu cafenele, dar a eșuat. „Cafenelele sunt un business pentru oameni din cârciumărie“, și-a explicat Marius Ghenea. După o perioadă în care omul de afaceri nu a mai făcut niciun exit răsunător, la sfârşitul lunii aprilie, Ghenea anunţă vânzarea PC Garage către eMAG. „Am avut discuţii cu mai mulţi jucători din străinătate, dar am decis să alegem eMAG deoarece liderul pieţei de comerţ de la noi a promis dezvoltarea în continuare a afacerii şi lansarea peste hotare“, a declarat Ghenea. „PC Garage este pregătită să meargă în Bulgaria, Ungaria şi alte pieţe regionale pe modelul pe care l-a practicat şi eMAG. În ceea ce priveşte dezvoltarea PC Garage, ea poate fi susţinută de Naspers şi eMAG. Eu nu aş fi putut să susţin aşa ceva de  unul singur pentru că ar fi însemnat investiţii semnificative de intrare pe alte pieţe, care sunt la un anumit nivel de competivitate şi mă bucur că asta se poate întâmpla în perspectiva unei eventuale tranzacţii cu PC Garage care este un brand la care am contribuit şi eu“, a adăugat Ghenea. Deocamdată, finalizarea tranzacției ține doar de decizia Consiliului Concurenței. Astfel, dacă toate lucrurile merg așa cum au fost planificate, Marius Ghenea nu va mai avea niciun magazin online, singura afacere fiind distribuitorul IT, Fit Distribution. „În măsura în care tranzacţia se va finaliza cu acordul Consiliului Concurenţei, sumele vor fi încasate în Fit Distribution. Aici există posibilitatea să generăm alte planuri de dezvoltare pe baza acestui exit. Eu nu sunt deţinător personal sau direct al PC Garage. Fit Distribution deţine acţiunile“, spune Ghenea. În ceea ce priveşte magazinele online PC Fun, Electro Fun sau Garage Mall, acestea sunt consolidate în PC Garage. Despre Fashion Up, Ghenea spune că l-a vândut acum doi ani către un grup de antreprenori şi către fondatorul Alin Stanciu.

O nouă viziune

La  începutul anului 2015, Marius Ghe­nea lua decizia de a se alătura unui fond de investiţii, 3TS Capital. Astfel, dacă în trecut omul de afaceri investea în afaceri promiţătoare, fie că era o firmă de publicitate sau una care fabrica ţiglă, în prezent investeşte alături de 3TS Capital doar în companii de tehnologie. „Pentru moment investesc alături de 3TS în 10 companii româneşti. Portofoliul de investiţii e semnificativ. Aici a fost mişcarea pe care am făcut-o în ultima perioadă să încerc să particip alături de 3TS ca şi manager de fonduri de investiţii. Eu  reprezint 3TS, sunt în consiliile de administraţie ale companiilor, mă implic în dezvoltarea lor. Şi acesta este un mod de a investi chiar dacă nu sunt business angel şi nu mai sunt companiile mele ca atare“, spune Ghenea. Managerul vorbeşte despre o tipologie de investiţii asemănătoare. „Este vorba despre ceea ce eu am făcut până acum investiţii în companii care au potenţial de creştere şi care pot să fie materializate ca şi exit în 3-5 ani, cu un randament cât mai bun pentru investitori“, precizează Ghenea. Legat de provocările pe care le are în prezent omul de afaceri susţine că trecerea de la business angel la manager de fond a fost un pas natural şi firesc. „Majoritatea activităţilor pe care le-am făcut în ultimii 20 de ani m-au pregătit  pentru asta, deoarece în venture capital investment este foarte important să ai experienţa antreprenorială. Sunt mulţi care operează în acest sector şi care nu au experienţă, sunt consultanţi, investment bankers, sunt oameni care au experienţa extraordinară, dar nu de business, nu operaţională şi atunci ei nu ştiu cum să ajute cu adevărat o companie când e vorba de dezvoltarea ei şi de perioada în care fondul deţine un anumit tip de participaţie în compania respectivă. Un business angel investeşte de la zeci de mii până la câteva sute de mii de euro, fondurile venture capital încep de la jumătate de milion de euro şi merg până la 10 milioane de euro pentru o singură investiţie“. Printre companiile în care investeşte Ghenea se numără Vector Watch, Elefant, Vola, 123 ContactForm, Symartis, Smart Bill etc. Fondurile administrate sunt Catalyst România, care utilizează fonduri JEREMIE, dar şi TCEE, care are un buget de 103 milioane euro.

Investiţii în viitor

Managerul de fond Marius Ghenea priveşte atent companiile atractive. Printre acestea sunt cele din zona de software şi sofware as a service, Internet of Things (IoT), Cloud, big data sau storage. „Ne interesează ceva care să poată fi livrat din cloud, să nu aibă bariere geografice, care să aibă un produs original şi care să fie competitiv la nivel global, un global challenger sau companii care pot să fie lideri naţionali sau regionali pe alte modele de business, de tehnologie. Ne uităm la alte tehnologii care sunt în România şi ţin de IoT, care au perspective de dezvoltare. Lumea va deveni un ansamblu de obiecte şi lucruri conectate mergând către Internet of Everything. Ne-am uitat şi la partea de big data, storage, security, în general tehnologie şi ceva ce poate fi scalat rapid. Foarte important de reţinut este faptul că noi investim numai în companii care generează venituri. Un fond de investiţii nu dă banii unor companii prototip“, a încheiat Ghenea.

165
milioane de lei a fost cifra de afaceri înregistrată de PC Garage, anul trecut, cu 30% mai mare faţă de 2014

Scurt C.V
– Vârsta: 47 de ani;
– În 1994, fondează Flamingo Computers, este director general şi acţionar al acestei companii timp de 8 ani, până la sfârşitul anului 200;
– Începând cu luna mai 2002, devine CEO la Flanco International
– Cu o investiţie iniţială de 1 milion de dolari înfiinţează, în prima parte a anului 2002, compania FIT Distribution
– În ultima parte a lui 2005, încheie contractul cu Flanco, continuând, în anul 2006, o serie de proiecte de business
– Pe platforma logistică a FIT Distribution, dezvoltă începând cu 2005 şi apoi lansează comercial ca şi proiect separat de business în iunie 2006 un site de vânzări online, denumit www.pcfun.ro
– La sfârşitul lunii septembrie 2009, achiziţionează PC Garage
– În 2014, vinde Fashion Up
– În 2015 se alătură fondului de investiţii 3TS Capital
– În 2016, anunţă vânzarea PC Garage
– Companii deţinute în trecut: PCfun.ro, Electrofun.ro, Toyfun.ro, ShopIT.ro, Casia, Orbital, Testa Rossa România, Viking Profil, Gasoil Services, Flamingo, Flanco, Fashionup.ro, PCGarage.ro