Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins vineri seara recursul procurorilor la decizia de lăsare în libertate a omului de afaceri Marius Locic şi a respins, de asemenea, recursul celorlalte persoane arestate în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, cu excepţia Liviei Bobu, căreia i s-a înlocuit măsura arestării cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.
Magistraţii ÎCCJ au decis astfel că directorul executiv BRD Unirea, Adrian Martiş, directorul comercial BRD Dorobanţi, Andrei Nanu, omul de afaceri Vasile Creştin, alături de alte zece persoane vor rămâne în arest preventiv. În urma deciziei instanţei supreme, alte opt persoane, printre care omul de afaceri Ioan Creştin, au rămas cu interdicţia de a părăsi ţara.
Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 16 decembrie arestarea preventivă pentru 29 de zile a patru persoane acuzate în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, printre care se află Adrian Martiş, director executiv BRD Unirea, şi Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanţi.
În schimb, instanţa a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare a nouă inculpaţi, inclusiv a oamenilor de afaceri Marius Locic şi Ioan Creştin, care vor fi cercetaţi în libertate, însă au interdicţia de a părăsi ţara.
Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 14 decembrie arestarea unui prim lot din dosar format din şapte persoane, Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.
Procurorii DIICOT au efectuat pe 13 decembrie 48 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.
Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, şi anume prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare pentru 35 de societăţi comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat. Valoarea totală a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro. (Sursa: Agerpres)