Marius Popescu, specialist în aviație, subliniază impactul managementului politizat asupra stagnării TAROM, în contrast cu dinamismul companiilor private, cum sunt Legend Airlines, AnimaWings, FlyLili și HiSky, care performează pe rute internaționale și inovează în direcția sustenabilității.
Cu un ton ferm, Popescu explică de ce este urgent ca statul să sprijine consistent companiile aeriene românești și propune soluții concrete pentru o aviație națională sustenabilă, depolitizată și competitivă pe piața internațională.
Industria aviatică românească pare să crească semnificativ în ultimii ani, mai ales în contextul dispariției Blue Air. În același timp, TAROM pare că rămâne pe loc, închide rute și vinde avioane.
Cum explicați această discrepanță între activitatea companiei naționale din prezent și operatorii privați români?
Problema TAROM este una profund sistemică, iar soluția nu va veni ușor sau rapid. Spre deosebire de operatorii privați, care se mișcă agil, cu planuri de afaceri clare și echipe de management care știu ce fac, TAROM suferă din cauza unui management politic complet neprofesionist. De ani de zile… Este o rușine că, într-un sector atât de tehnic și competitiv, continuăm să vedem numiri pe criterii politice, fără nicio legătură cu aviația. Ca să nu mai zic de eliminarea rutelor: Londra, Viena, Barcelona, Stockholm, Valencia…
Între timp, companiile private profită de această situație, vin cu soluții inovative și atrag tot mai mulți pasageri. Dacă nu eliminăm ingerințele politice, TAROM nu doar că va rămâne în urmă, ci riscă să devină chiar irelevantă pe piață. În același timp, alți operatori români precum FlyLili, AnimaWings, HiSky și Legend Airlines prosperă. Și e foarte bine că e așa…
Performanța istorică a Legend Airlines de a ateriza în Australia. Cum evaluați acest succes?
Este absolut remarcabil! Faptul că o companie aeriană românească a reușit să ducă tricolorul, vopsit pe fuselajul unui Airbus A340, pe continentul australian, este un motiv de mândrie pentru întreaga industrie aviatică românească. Legend Airlines a demonstrat că se poate, că un operator privat, cu resurse optime și o strategie clară, poate atinge performanțe pe care unii, din păcate, nici măcar nu le mai visează.
Pe lângă zborurile pe care le operează, sunt contractați de către Departamentul de Stat al SUA și din partea Guvernului Marii Britanii, plus că o să vedeți și alte surprize plăcute în cazul Legend: o certificare a calității la nivel internațional. Aș dori să subliniez importanța unei asemenea realizări: nu este doar o aterizare într-un alt capăt de lume, este o declarație de ambiție și viziune.
Introducerea aeronavelor Airbus A220, eficiente energetic. Este aceasta o schimbare de paradigmă în aviația românească?
Este remarcabil ce fac cei de la AnimaWings! Introducerea Airbus-ului A220 este un pas mare în direcția sustenabilității, un subiect despre care, din păcate, foarte puțini îl înțeleg cu adevărat. AnimaWings face o mișcare inteligentă, nu doar din punct de vedere economic, ci și ecologic. Aceste aeronave sunt mai eficiente, au o amprentă de carbon semnificativ mai mică, ceea ce este esențial în contextul aviației moderne. În comparație, alții continuă să opereze mai mult aeronave învechite, neperformante, care nu doar că sunt costisitoare, dar poluează mult mai mult.
Mai mult, vor intra direct în competiție cu TAROM pe rute interne, precum București-Iași și București-Oradea, unde vor avea timpi și servicii mai bune. De ce? E simplu: Airbus la ei vs ATR la TAROM. Ce ați alege? Ca să nu mai zic de alte destinații internaționale, cum ar fi Dubai. Iar în cazul celui mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite, se vor bate cu low-cost-ul și cu FlyDubai. Va urma o perioadă interesantă, asta e clar.
Ce impact va avea consolidarea FlyLili pe aeroportul din Brașov asupra aviației regionale?
Din punctul meu de vedere ei fac o treabă excelentă și arată din nou că atunci când ai o echipă competentă și o viziune clară, poți face lucruri mari. Sunt foarte serioși, au calitate și își fac treaba foarte bine. Brașovul este un punct strategic în România și va crește, iar faptul că FlyLili a reușit să aducă rute internaționale aici este un exemplu perfect de gândire inovativă.
Deja sunt zboruri către Istanbul, Madrid, München, Nuremberg, Roma și Stuttgart. Așa cum am spus de multe ori, operatorii privați români nu doar că se descurcă bine, ci chiar setează noi standarde în industrie. Nu aș fi surprins dacă, în câțiva ani, FlyLili va deveni un jucător în Europa Centrală și de Est.
Cum evaluați ruta București- New York? Care este gradul de ocupare al aeronavelor?
Cred că HiSky a dat lovitura, ca să nu mai zic că au deschis apetitul pentru SUA! Personal, mă bucur pentru asta. Am fost contactat pentru a discuta despre potențiale rute București – Chicago și București – Miami. Acum rămâne de văzut ce companie românească va opera aceste zboruri…
Ruta directă București-New York este una extrem de importantă și strategică în actualul context geopolitic. Din evaluările mele, ei au acum un coeficient de încărcare de peste 85% pe această rută. TAROM a zburat pe această rută în trecut, dar a renunțat în 2004. La sfârșitul decadei trecute, personal am ridicat problema reluării acestei rute, în public – căutați în presă, însă din nefericire nu am avut cu cine să dialoghez. Și nici prin 2020, 2021 și 2022.
Acum, vedem cum o companie tânără și ambițioasă, cu poate cea mai mare capacitate de transport, excelează. Aici vedem încă o dată diferența dintre un operator privat, flexibil și concentrat pe performanță, și o companie de stat, care rămâne blocată în birocrație, decizii greșite, neamuri și promovări pe criterii de nepotism. Este o lecție clară despre cum trebuie gestionată o companie aeriană în secolul XXI.
Care este rolul Asociației Companiilor Aeriene Românești „Carpathia”? Cum poate contribui la dezvoltarea aviației românești?
ACAR „Carpathia” s-a născut din nevoia operatorilor români de a avea o voce comună. Noi am spus-o: aviația românească are un potențial uriaș, însă suferă de pe urma lipsei de susținere. Din partea autorităților, a guvernului, reprezentare slabă ș.a.m.d.. Asociația își propune să apere interesele companiilor aeriene românești, să colaboreze cu zona academică și cu asociațiile similare din Europa, să promoveze o piață competitivă și, mai ales, să atragă atenția asupra nevoii de politici publice care să sprijine acest sector.
Până acum, companiile membre ACAR au reușit să transporte peste un milion de pasageri. Acestea cumulează o flotă de 14 aeronave înmatriculate în România și reușesc să susțină sute de locuri de muncă. Însă, pentru ca acest succes să continue, statul trebuie să intervină, să ofere sprijin real. Și nu numai statul, am inițiat dialoguri cu alte entități românești care au legătură cu acest domeniu sau care ar putea susține acest demers, al conjugării eforturilor românilor pentru… români. Ne încurajează răspunsurile primite până acum.
Cum ar trebui statul român să sprijine companiile aeriene românești?
Guvernanții nu par să înțeleagă cât de important este sectorul aviatic. Este nevoie de subvenții pentru creșterea companiilor aeriene românești, la fel cum vedem în alte țări europene sau la noi pe partea feroviară. Avem nevoie de o mai bună interconectare a orașelor mari din România, pe calea aerului, la prețuri bune. Este necesar ca zborurile interne să fie declarate de utilitate publică și să fie operate cu aeronave de ultimă generație.
Nu este normal ca operatorii low-cost străini să domine piața românească fără să plătească aceleași taxe sau să respecte aceleași reguli. Level playing field-ul lipsește! Dacă nu facem ceva acum, riscăm ca piața românească să fie complet acaparată de companiile străine, iar companiile românești să dispară. Este greșit că în spațiul public se vorbește despre aviație atunci când vreun membru al Consiliului de Administrație TAROM trece de la PNL la PSD.
Poate că și aici ar trebui să fie o discuție. De ce la BNR sau alte entități ale statului membri CA-ului sunt obligați să renunțe la carnetul de partid odată cu accederea în această poziție, iar la majoritatea companiilor de stat nu? Dacă luăm la puricat Consiliul de Administrație al TAROM, aproape toți membrii sunt afiliați politic…
Ce așteptări aveți de la noul guvern, care va fi format probabil anul viitor?
Așteptările sunt mari și justificate. Dorim dialog, în primul rând. Acum nu prea avem cu cine… Aviația comercială românească nu poate fi lăsată deoparte, dezvoltarea ei trebuie să fie o prioritate națională. Avem nevoie de o guvernanță profesionistă, fără ingerințe politice, și de măsuri concrete pentru sprijinirea companiilor aeriene românești.
Sper că noul guvern va înțelege că fără aviație nu există dezvoltare economică sustenabilă. Este momentul să punem stop politizării și să ne concentrăm pe ce este cu adevărat important: sustenabilitatea, eficiența și competitivitatea.