Revizuirea pensiilor. Dosarele pentru care statul a impus recuperare. Anunț la Ministerul Muncii

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii a reacționat ferm după informațiile apărute în presă referitoare la posibile reduceri ale pensiilor în urma recalculării din septembrie. Potrivit acestuia, "nicio pensie nu va scădea".

Marius Stanciu asigură faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat că nu va exista nicio scădere a pensiilor în urma procesului de recalculare, conform prevederilor din Legea nr. 360/2023.

„Nicio pensie nu scade în urma procesului de recalculare! Prevederea din Legea nr. 360/2023 este clară și nu lasă loc de vreo interpretare”, a spus Stanciu pentru Libertatea.

El a menționat articolul 144, alineatul 5 și alineatul 6, care prevăd:

  • Art. 144, alin. (5) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta.
  • Art. 144, alin. (6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință.

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat că în decizia de recalculare pe care fiecare pensionar o va primi este menționat că se va păstra cuantumul cel mai favorabil.

„De asemenea, în decizia de recalculare pe care fiecare pensionar o va primi este specificat faptul că este menținut cuantumul cel mai favorabil. Până în acest moment nu au fost expediate deciziile de recalculare în baza Legii 360/2023”, a mai spus Stanciu.

Expertul în pensii Dorina Barcari a afirmat anterior că femeile și cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite ar putea fi afectați.

În același timp, Jurnalul Național a relatat despre cazul Georgetei Cojocaru, o juristă pensionată în 2008 prin Casa de Pensii a Sectorului 5 din București. După ce s-a mutat la Câmpulung Muscel, în Argeș, Casa de Pensii Argeș a recalculat pensia acesteia și a decis recuperarea sumelor plătite între 2008 și 2022.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Între timp, Georgeta Cojocaru a decis să dea în judecată Casa de Pensii. Secretarul de stat Marius Stanciu explică că există o diferență fundamentală între recalcularea și revizuirea pensiilor. Recalcularea este efectuată conform legii, în timp ce revizuirea intervine punctual pentru corectarea erorilor de calcul.

Legea nr. 360/2023 – cea mai complexă reformă

Stanciu a explicat în mod clar că cazurile menționate nu sunt legate de noua lege a pensiilor. El a adăugat că astfel de decizii de revizuire sunt obișnuite în toate instituțiile statului.

„Situațiile la care faceți referire nu au nicio legătură cu noua lege a pensiilor. Astfel de decizii de revizuire există în toate instituțiile statului.

În cazul Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2023, în 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. Aceste revizuiri există începând cu prima lege a pensiilor, respectiv Legea nr. 27/1966”, a transmis Stanciu.

Secretarul de stat a explicat că Legea nr. 360/2023, care va fi implementată în septembrie, reprezintă una dintre cele mai complexe reforme ale sistemului de pensii publice.

Aceasta are ca scop corectarea inechităților din sistem și recompensarea celor care au avut o contribuție mai îndelungată în muncă.

„Cât despre Legea nr. 360/2023 care urmează să intre în vigoare în septembrie, acest demers reprezintă una dintre cele mai complexe reforme ale sistemului de pensii publice care corectează inechitățile existente în sistem și îi recompensează pe cei care au muncit mai mult. În plus, legea a fost gândită în așa fel încât să fie valorificate la pensie inclusiv veniturile nepermanente contributive”, punctează secretarul de stat.

Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, revizuirea unei decizii de pensie este necesară în următoarele situații:

  • rectificări în Declarația 112 depusă la Fisc, făcute de angajator după data pensionării
  • introducerea unor sporuri în urma prezentării altor adeverințe
  • denominarea veniturilor după anul 2005, când s-a trecut la leul greu, cu recalcularea veniturilor prin eliminarea a patru zerouri
  • hotărâri de instanțe care pot determina o diminuare a cuantumului pensiei, etc