Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, consideră important ca persoanele nominalizate pentru funcţia de procuror general al României şi pentru şefia DNA să fie apolitice şi la fel de "competente şi curajoase" ca predecesorii lor, arătând că interesul american faţă de Justiţia din ţară noastră este determinat de prezenţa pe piaţa românească a investitorilor americani.
"Important este procesul prin care se realizează asta. Nu ne concentrăm asupra niciunuia dintre cei doi candidaţi, iar procesul încă nu s-a încheiat. Cred că vom judeca acest proces la final, după ce vom vedea rezultatele", a declarat Gitenstein, la o emisiune TV.
Cât priveşte transparenţa procesului de numire în cele două funcţii, ambasadorul SUA a opinat că acesta a fost transparent în anumite privinţe, însă, câţiva dintre candidaţi nu l-au considerat aşa.
"Cred că aceasta (transparenţa numirilor – n.r.) este o grijă pentru noi. Sunt nerăbdător să văd cum vor reacţiona restul. Mă refer la celelalte partide politice, instituţiile româneşti", a adăugat Gitenstein.
El a spus că este interesat dacă există o opinie comună care să susţină că persoanele nominalizate pentru cele două funcţii din Justiţie sunt cele mai potrivite. De asemenea, ambasadorul a afirmat că este interesat dacă nominalizaţii par să fie apolitici şi dacă sunt "la fel de competenţi şi curajoşi ca predecesorii lor".
Întrebat ce motivează interesul SUA faţă de numirile respective, Gitenstein a răspuns: "Pentru noi sunt importante stabilitatea şi credibilitatea instituţiilor independente româneşti, iar acum următoarele instituţii la care sunt posturi libere sunt Procuratura Generală şi DNA. După cum ştiţi, în timpul verii am avut o criză serioasă referitoare la independenţa şi credibilitatea tribunalelor şi a procurorilor, precum şi a structurilor anticorupţie, a statului de drept în general. Acesta este următorul pas şi suntem preocupaţi ca persoanele alese în aceste funcţii să respecte criteriile expuse de mine în discurs. Stabilitatea României ca republică în care statul de drept este respectat este importantă pentru SUA din două motive elementare, în primul rând pentru că sunteţi aliatul nostru, iar noi ne dorim un aliat stabil, o ţară stabilă ca aliat, iar în al doilea rând, avem companii americane cu interese de afaceri aici, ele sunt expuse legii privind practicile de corupţie externă şi nu se pot implica în activităţi dubioase, mituire sau orice altceva de acest gen".
Gitenstein a subliniat că atât el cât şi predecesorii săi, atunci când au aflat că o companie americană este implicată în acte de corupţie, au denunţat-o imediat la departamentul de justiţie american.
"Vrem să fim pe picior de egalitate, nu vrem ca firmele noastre să fie tratate diferit. În condiţiile în care legile dvs nu sunt aplicate într-o manieră corectă şi obiectivă, competiţia nu este corectă", a completat diplomatul american.
Întrebat dacă există probleme cu vreo companie americană, Gitenstein a răspuns că nu există acuzaţii credibile că o companie americană ar fi implicate în acţiuni de corupţie.
Joia trecută, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat propunerile de numire a lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general şi a lui Ioan Irimie la şefia DNA.
Sursa: Agerpres