Capital: Se poate spune că decizia FP de a răscumpăra acțiuni la un preț mult mai mare decât cel din piață este începutul sfârșitului pentru fond?
MARK Gitenstein:
Decizia de răscumpărare a fost aprobată de acționarii Fondului și reprezintă o modalitate de a veni în întâmpinarea acționarilor, de a reduce discountul foarte mare cu care se tranzacționează acțiunile FP în prezent. Este greu de spus ce se va întâmpla peste câțiva ani, dar evoluția este normală pentru FP.
Capital: Recent ați declarat că sunteți optimist față de evoluția economiei României. Cum se justifică optimismul dumneavoastră?
MARK Gitenstein:
Structural, economia României merge bine. Indicatorii macro s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul timp, sunt chiar mai buni decât cei ai unor țări din Uniunea Europeană. Mai mult, continuă colaborarea cu FMI și CE, ceea ce reprezintă o garanție pentru investitorii străini. Desigur, există puncte sensibile, care pot provoca îngrijorări. România are nevoie de reforma instituțiilor, acesta este un punct foarte important pentru viitor.
Capital: Investițiile străine directe s-au prăbușit și anul acesta. Este o cauză a situației regionale sau a acțiunilor autorităților românești?
MARK Gitenstein:
Este și o cauză a situației regionale, dar și internă. În primul rând, nu uitați că România este în competiție cu țările din regiune pentru investițiile străine. Iar la interior, România are probeme legate de stabilitate și predictibilitate. Pentru investitorii străini, este important să știe că legile nu se schimbă în fiecare an.

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 42 a revistei Capital din săptămâna 21 octombrie – 27 octombrie 2013"