‘În Europa se adoptă reforme acum, iar efectele se vor vedea anul viitor şi apoi vom vedea o comunitate regională mult mai puternică’, a declarat la Singapore Mark Mobius. Acesta a explicat că preluarea companiilor europene de către investitorii din China şi Orientul Mijlociu este un alt factor care va sprijini redresarea regiunii.

Mobius a afirmat că s-a întors recent din România şi Austria, unde redresarea este deja în desfăşurare. În Austria, a explicat el, a examinat băncile care sunt puternic prezente în Europa de Est.

Managerul Fondului Proprietatea a declarat că este interesat de piaţa din Rusia ţinând cont de preţul ridicat al materiilor prime şi creşterea cererii consumatorilor. Templeton a investit în sectorul energetic şi minier din Rusia, dar oportunitatea imensă în viitor o reprezintă, conform aprecierii lui Mobius, produsele de consum. ‘Pe partea noastră de fonduri cu capital de risc, am obţinut un profit bun din companiile implicate în sectorul de retail, comerţ, anvelope, băuturi răcoritoare şi altele’, susţine preşedintele executiv al Templeton Asset Management.

Acesta a apreciat că sporirea încrederii privind Europa şi lichidităţile mai abundente vor ajuta bursele de pe pieţele emergente să înregistreze o redresare solidă în 2012. El a dat vina pe fluxul de oferte publice iniţiale pe pieţele emergente în 2009-2010, care au scos de pe pieţele secundare 540 miliarde de dolari, pentru problemele cu care s-au confruntat recent bursele de pe pieţele emergente. Mobius a afirmat că o reducere a activităţii la ofertele publice iniţiale ar ajuta la redresarea acestor burse.
Mobius, un vizionar
Euro reprezintă probabil cea mai importantă transformare la nivel monetar din ultimul secol şi este o alternativă la dolarul american, iar viabiliatatea monedei europene nu ar fi afectată nici măcar în cazul în care anumite state s-ar retrage din zona euro, această probabilitate însă fiind extrem de mică, declara în noiembrie Mark Mobius.
“Trebuie să ne reamintim faptul că euro reprezintă probabil cea mai importantă transformare la nivel monetar din ultimul secol. A fost un succes răsunător, deşi unii comentatori şi economişti britanici au condamnat moneda atunci când a fost lansata pentru prima oara în 1999 şi o condamnă în continuare. Moneda unică europeană a redus iniţial costurile împrumuturilor pentru o serie de state, făcând în acelaşi timp ca exporturile unor state importante să fie mai competitive prin sporirea fluxului intra-regionalde comerţ şi resurse. Slovacia este un exemplu pozitiv: a folosit euro pentru a-şi restructura economia şi cresterea de 4% a PIB-ului din 2010 a fost una dintre cele mai mari din Europa. Realitatea este că euro reprezintă acum o alternativa faţă de dolarul american şi utilizarea sa a continuat să sporească pretutindeni în lume”, explica Mark Mobius.
"Cu siguranță, europenii vor continua să negocieze, dar în cele din urmă vor ajunge la o înțelegere, în primul rând pentru reforma și în al doilea rând pentru a susține piețele cu lichiditate suplimentară, iar euro va ieși mai puternic decât înainte de criză, și UE va fi mai puternică decât este acum din punct de vedere politic. Acest lucru va dura însă, nu se va intampla în doar câteva luni, ceea ce înseamnă că și această încertitudine va mai continua un timp.", declara Mobius anul trecut într-o conferinţă de presă pentru Fondul Proprietatea.