Capital: Cum este văzută piața de capital din România de către investitorii străini?
Mark Mobius: Piața din România este foarte mică și acesta este și modul în care este privită. Și de aceea susținem atât de puternic listarea societăților de stat, a celor pe care le avem și FP în portofoliu. Piaţa ar crește rapid, atât în capitalizare, cât și în lichiditate.
Capital: Trebuie să așteptăm listările de la stat pentru a crește piața sau ar trebui să se implice mai mult și brokerii?
MM: Brokerii sunt interesați mai mult de privatizări, de unde pot obține bani mult mai ușor. Dar lucrurile sunt legate, o piață mai mare ar fi mai atractivă și pentru companiile private care caută finanțare și pentru investitori. Inclusiv străini, și pentru mine a fost surpriză procentul de subscrieri externe de la Transgaz (nerezidenții au achiziționat 69% din ofertă – n. red.)
Capital: Ce ar trebui să se schimbe pentru a avea o piață cu o creștere semnificativă?
MM: România are o economie neagră de circa 20%-30% din PIB, unde sunt companii private care nu plătesc taxe și impozite. Cel mai bine ar fi ca statul român să ofere reduceri de taxe și impozite pentru companiile care se listează. Chiar dacă societățile ar plăti mai puțin la stat, ar fi transparente și ar intra în economia curată. Un exemplu în acest sens avem în Coreea.
Capital: La nivel global, care sunt tendințele de pe piețele de capital?
MM: Tendința este de cumpărare a activelor cât mai tangibile, cât mai reale. Dar trebuie să înțelegem un lucru: tipărirea de bani, în special cea din SUA, a făcut să fie foarte mulți bani în piață. De aceea, instrumentele financiare derivate rămân o piață imensă, de 600 de trilioane de dolari. Din păcate, într-un fel sau altul problema banilor fără acoperire ne va ajunge din urmă, cel mai probabil prin inflație.
Capital: Uniunea Europeană a mers pe mâna austerității, dar nici această soluție nu s-a dovedit a fi mai bună?
MM: Da, pentru că Germania se teme de devalorizarea propriilor active și proprietăți. Însă nu se poate peste tot. Decizia de a lua din depozitele bancare, de a transforma depozitele în investiții, era de neconceput înainte de Cipru. Și a fost o greșeală, băncile ar trebui lăsate să falimenteze, iar depozitele ar trebui protejate.
Capital: La nivel de sistem financiar global, către ce ne îndreptăm, ce urmează?
MM: Urmează o nouă criză, mai mare decât cea de până acum. Este greu de spus de unde și cum va porni, dar va avea loc cu siguranță!