„Am dorit să scriu o scurtă notă despre retrogradarea datoriei SUA și despre evenimentele din ultima săptămână, în urma numeroaselor întrebări din partea cititorilor. Potențiala retrogradare de către Standard & Poor’s a datoriei SUA a fost semnalată de mai multe săptămâni, astfel că nu a fost o surpriză foarte mare.
De fapt, unele agenții de rating mai mici retrogradaseră deja SUA. Chiar și așa, reacția inițială a piețelor se poate reflecta într-un grad ridicat de incertitudine și volatilitate, întrucât este posibil ca investitorii să nu știe încotro să meargă pentru active cu o volatilitate mai mică pe termen scurt. În cazul crizei subprime, investitorii au căutat cu precădere asemenea active în dolarul american și titlurile Trezoreriei SUA. În timpul crizei subprime indexul dolarului american era ridicat, acum însă este coborât reflectând o percepție schimbată în ceea ce înseamnă piețele care pot fi considerate mai puțin volatile pe termen scurt.
În particular, credem că monedele și acțiunile din țările emergente pot fi relativ mai atractive ținând cont de faptul că (1) piețele emergente au, în general, rezerve valutare mai ridicate decât țările dezvoltate și (2) nivelul de datorie publică raportat la PIB în țările emergente tinde să fie mai coborât decât cel al țărilor dezvoltate. Această abilitate superioară de a administra moneda și abilitatea istoric mai bună de a aborda nivelul datoriei sunt printre motivele pentru care credem că monedele din piețele emergente au fost atât de puternice – și pot continua să fie așa.”