Mark Mobius consideră că numirea unor noi manageri este necesară pentru asigurarea succesului companiilor de stat care urmează să fie privatizate şi, astfel, statul le poate vinde la un preţ mai mare.

România nu obţine beneficii din resursele de care dispune şi pe care nu le exploatează întrucât ar presupune investiţii mari, imposibil de realizat de către stat. Este necesar ca aceste resurse să fie exploatate de investitori din sectorul privat, a excplicat Mobius. "Trebuie să fim, într-adevăr, foarte precauţi în ceea ce priveşte mediul. Ca în orice altă ţară din lume, atunci când utilizezi aceste resurse, când faci exploatări, când sapi, trebuie să iei precauţiile necesare, să te asiguri că mediul este afectat", a adăugat el.

Progresul este "copleşit" de corupţie

Mobius consideră că progresul este "copleşit" de corupţie, dar aceasta începe să fie eliminată treptat şi un început este transparentizarea activităţii companiilor. "Există corupţie în orice ţară din lume. Întrebarea este «În ce grad?» (…) Nu putem permite corupţiei să copleşească progresul într-o ţară şi, din nefericire, din multe puncte de vedere, în România aceasta este ceea ce se întâmplă. Corupţia, acum, copleşeşte, pur şi simplu, progresul. Însă, trebuie să vă amintiţi că a fost făcut progres (…) Făcând lucrurile transparente poţi începe să elimini corupţia, îi poţi împiedica pe cei corupţi să profite", a spus el.

Mobius a exemplificat prin denunţarea contractelor "băieţilor deştepţi" care cumpărau de la Hidroelectrica energie electrică la preţuri mici şi o revindeau la preţuri mari "în dezavantajul ţării".

Există o "lipsă de voinţă" a autorităţilor de reglementare şi a instanţelor de judecată în luare deciziilor, a mai adăugat reprezentantul Franklin Templeton Emerging Markets, iar clasa politică evită să ia unele decizii din cauza cărora ar putea pierderi voturi la alegeri.

Ce crede Mobius despre cazul Oltchim

"În cazul Oltchim, cred că este posibil ca cel care a cumpărat combinatul să nu fie un manager bun pentru companie. Cred că este foarte important ca atunci când statul vinde astfel de întreprinderi să găsească un cumpărător viabil, capabil să cumpere şi să administreze activele cumpărate în beneficiul ţării şi să facă şi profit, bineînţeles", a afirmat Mobius la emisiunea "După 20 de ani", potrivit mediafax.ro.

Şeful Templeton Frontier Markets consideră "amuzant şi trist" schimbul de replici dintre premier şi Dan Diaconescu privind capacitatea financiară a lui Diaconescu să preia compania şi să reînceapă producţia, dar şi cu privire la intenţia Guvernului de a găsi "în cel mai scurt timp un investitor serios" pentru Oltchim.

"Asişti la astfel de întâmplări peste tot în lume când există mari dezbateri care înconjoară vânzarea activelor de către stat, te confrunţi cu astfel de probleme absolut oriunde, fie că eşti în Brazilia, în Rusia sau în Vietnam. Este deopotrivă amuzat şi trist, este o combinaţie a amândurora şi este o nefericire, pentru că am putea face atât de mult progres dacă oamenii ar fi rezonabili şi achiziţionează aceste companii când sunt capabili să o facă şi din punct de vedere al banilor şi al managementului", a afirmat el.
Citeşte şi: DECLARAȚIE INCREDIBILĂ DESPRE ROMÂNIA: Este gata să fie liderul creșterii economice în Europa