Mark Rutte dă asigurări: Putin nu ar îndrăzni să atace o ţară NATO
Rutte a subliniat că, în cazul unui astfel de scenariu, Moscova s-ar confrunta cu un răspuns total din partea alianței, relatează Rador Radio România.
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a adresat sâmbătă un apel direct țărilor europene membre ale Alianței, în contextul tensiunilor crescânde în relațiile cu Statele Unite.
„Încetați să vă plângeți și veniți cu soluții concrete”, a declarat el la Conferința de Securitate de la Munchen. Mark Rutte a subliniat că trebuie să se aducă propuneri clare, nu doar critici, adăugând: „Implicați-vă în dezbatere, nu prin plângeri, ci prin propuneri concrete.”
Secretarul general al NATO a anunțat că, la summitul din iunie de la Haga, Olanda, Alianța va adopta un nou obiectiv privind cheltuielile de apărare, care va depăși pragul actual de 2% din PIB.
Senatorul american Lindsey Graham a remarcat că agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a determinat o creștere semnificativă a cheltuielilor militare ale NATO. El a afirmat că liderul de la Kremlin „a făcut mai mult pentru NATO decât noi înșine” și a catalogat atacul drept „o greșeală strategică serioasă.”
Subiectul cheltuielilor de apărare în NATO devine tot mai controversat pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Europa. Fostul președinte Donald Trump a criticat în mod repetat statele membre pentru că nu respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, iar înainte de un posibil nou mandat a sugerat chiar creșterea acestui prag la 5%. Deși bugetele militare au crescut considerabil, în 2024 doar 23 de membri NATO vor atinge obiectivul de 2%, în timp ce economii importante precum Canada, Spania și Italia rămân sub acest nivel.
Rutte: Dacă europenii vor să aibă un cuvânt de spus, trebuie să arătaţi utilitatea voastră
Secretarul general al NATO a subliniat sâmbătă că, pentru a avea un rol semnificativ în eventualele negocieri dintre Statele Unite și Rusia privind încetarea conflictului din Ucraina, europenii trebuie să demonstreze că pot fi parteneri relevanți și influenți în acest proces.
„Dacă europenii vor să aibă un cuvânt de spus, trebuie să arătaţi utilitatea voastră şi aceasta trebuie să se întâmple acum”, a declarat Rutte în faţa presei, estimând că aceasta va presupune ca ţările europene să majoreze cheltuielile pentru apărare şi să elaboreze planuri concrete cu privire la contribuţia lor pentru a garanta pacea.
Rutte a declarat că liderii europeni lucrează în prezent la planuri concrete privind posibilele garanții de securitate pentru Ucraina.