Premierul Mark Rute va organiza o ședință de urgență a cabinetului, dar încă nu se știe sigur ce va urma. Agențiile de știri din Țările de jos anunță la unison demisia premierului, după problemele legate de refugiații de război.

Nu s-a ajuns la un acord

Mark Rutte ocupă funcția de 12 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi premieri din Europa. „Guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord asupra măsurilor ce trebuie luate cu privire la limitarea afluxului de solicitanţi de azil. Aceasta este ceea ce a raportat la Haga”, scrie pe site-ul său radio-televiziunea publică olandeză NOS. „Acesta este astfel sfârşitul guvernului Rutte IV”, adaugă aceasta.

Agenția ANP citează surse potrivit cărora cel de-al patrulea guvern de coaliţie Rutte a căzut pentru că nu a fost în măsură să se înţeleagă asupra modului de a limita numărul solicitanţilor de azil în Olanda, după trei zile de negocieri tensionate.

Un impuls al partidului conservator VVD al lui Rutte de a limita fluxul de solicitanți de azil în Olanda a divizat coaliția sa guvernamentală cu patru partide, deoarece două partide mai mici au refuzat să susțină propunerile sale.

Aceste tensiuni au făcut ca Uniunea Creștină să decidă să părăsească coaliția guvernamentală, declanșând o criză guvernamentală.

Olanda are deja una dintre cele mai dure politici privind migrația din Europa, dar sub presiunea partidelor de dreapta, premierul Rutte a încercat să caute modalități de a reduce și mai mult fluxul de solicitanți de azil.

Cererile de azil din Olanda au crescut cu o treime anul trecut, la peste 46.000, iar guvernul a estimat că acestea ar putea crește la peste 70.000 în acest an – depășind maximul anterior din 2015.

Asta va pune din nou o presiune asupra facilităților de cazare a solicitanților de azil, unde pentru lungi perioade de timp, în 2022, sute de refugiați au fost forțați să doarmă la un moment dat, fără acces la apă potabilă, la instalații sanitare sau la asistență medicală.

Premierul olandez a declarat anul trecut că se simte „rușinat” de probleme, după ce grupul umanitar „Medici fără frontiere” a trimis pentru prima dată o echipă în Olanda, pentru a ajuta cu nevoile medicale ale migranților la centrul de procesare a cererilor de azil.

Rute a promis că va îmbunătăți condițiile la facilități, în principal prin reducerea numărului de refugiați care ajung în Olanda. Dar nu a reușit să câștige sprijinul partenerilor de coaliție care au considerat că politicile sale au mers prea departe.