Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte a declarat sâmbătă că ar fi interesat să-i succeadă lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, deşi crede că sunt şanse mici să-l obţină, relatează Reuters.
Premierul olandez a precizat că un asemenea post ar fi interesant întrucât oferă şansa de a contribui câţiva ani pe scena internaţională într-o perioadă de schimbări globale dramatice.
„Însă sunt şanse mari, dat fiind sprijinul politic pentru asta, ca acest post să fie oferit unei femei europene, ceea ce la fel este foarte bine”, a adăugat premierul olandez, care în luna iulie şi-a anunţat în mod surprinzător retragerea din politica internă, odată cu demisia guvernului său.
El a spus în acelaşi interviu că nu se consideră un favorit pentru postul de secretar general al NATO şi că nu va începe o campanie personală cu obiectivul de a ajunge în acest post.
Jens Stoltenberg îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce acesta i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.
Unele guverne ale statelor membre NATO consideră că ar fi sosit momentul ca Alianţă să aibă în premieră o femeie în postul de secretar general, dar deocamdată nu a apărut niciun nume care să asigure consensul necesar.
Cine este Mark Rutte
Stilul sobru şi discret al acestui celibatar şi atitudinea sa consensuală l-au ajutat să navigheze într-o lume complexă a politicii olandeze, după o carieră în mediul privat, la Unilever.
Încrederea populaţiei a fost însă fragilizată anul trecut de o succesiune de scandaluri şi o gestiune criticată a crizei sanitare.
Cel de-al treilea său guvern de coaliţie a demisionat în ianuarie 2021 în urma unui scandal: mii de părinţi au fost acuzaţi în mod eronat de fraudă cu alocaţii familiale.
Mark Rutte a supravieţuit în aprilie 2021 unei moţiuni de cenzură când a fost suspectat că a minţit în cursul negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii.
Potrivit unui sondaj al radioului public, „opt persoane din zece estimează că şi-a depăşit data de expirare” şi că nu este în măsură să rezolve numeroasele crize în curs.
La Bruxelles, Rutte este supranumit „Dl Nu”, pentru opoziţia sa în 2020 la planul european de îndatorare comună menit să vină în ajutorul mai multor ţări pentru a răspunde crizei economice provocate de pandemia de COVID-19.
Asta nu l-a împiedicat pe Rutte să depăşească recordul lui Lubbers, care după ce a condus guvernul olandez a fost Înalt Comisar ONU pentru refugiaţi. El a murit în 2018, la 78 de ani.