Prima reacție a lui Mark Rutte după ce a fost numit următorul șef al NATO

Miercuri, pe 26 iunie, cele 32 de state membre ale NATO l-au desemnat pe  Mark Rutte în funcția de viitor secretar general al Alianței, într-un moment deosebit de critic pentru organizație, în contextul continuării războiului Rusiei în Ucraina.

Premierul Olandei a afirmat că va prelua această funcție „cu mare vigoare” în luna octombrie, ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

„Este o onoare extraordinară să fiu numit Secretar General al NATO. Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective. Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu o iau cu ușurință.

Sunt recunoscător tuturor Aliaților pentru că și-au acordat încrederea în mine. Aștept cu nerăbdare să preiau funcția cu mare vigoare în octombrie, ca succesor al lui Jens Stoltenberg, care a oferit NATO o conducere remarcabilă în ultimii 10 ani și pentru care am avut întotdeauna o mare admirație”, a scris acesta pe X.

Mark Rutte va prelua funcția de secretar general al NATO începând cu 1 octombrie, înlocuindu-l pe norvegianul Jens Stoltenberg, care a ocupat această poziție timp de zece ani.

„Ştiu că voi lăsa NATO pe mâini bune”, a scris pe X Jens Stoltenberg.

Acesta a adăugat că „Mark este un adevărat apărător al relaţiilor transatlantice, un lider puternic şi un constructor al consensului”.

„Leadershipul şi experienţa dumneavoastră vor fi cruciale Alianţei în această perioadă dificilă”, a reacţionat și Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Rutte preia șefia NATO într-un context internațional complicat

Mark Rutte, un veteran al politicii europene, a câștigat rapid sprijinul celor mai importante state membre ale Alianței, având Statele Unite în frunte. Numirea sa a devenit o simplă formalitate după retragerea candidaturii președintelui român Klaus Iohannis, săptămâna trecută.

În plus față de amenințarea reprezentată de Rusia, liderul olandez va trebui să gestioneze rezultatul alegerilor americane din noiembrie. Statele Unite contribuie cu jumătate din capacitatea militară a NATO. Perspectiva unui posibil revenire a lui Donald Trump la Casa Albă îngrijorează pe holurile organizației din Bruxelles.

Miliardarul american, cunoscut pentru neîncrederea sa în NATO pe care o consideră „depășită”, și-a intensificat criticile la adresa aliaților europeni, acuzându-i că nu investesc suficient în apărarea lor.