Update: Cele 32 de state membre NATO l-au numit miercuri pe premierul olandez Mark Rutte viitorul secretar general al Alianţei, într-un moment crucial.
Mark Rutte, premier interimar al Olandei, va fi nominalizat oficial pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice (NATO). Anunțul a sosit după consensul celor 32 de state membre, ultima care și-a dat acordul fiind România.
Mark Rutte, nominalizat oficial pentru șefia NATO
România a fost ultima țară care și-a dat acordu. Președintele Klaus Iohannis a decis să iasă din cursă după ce și-a pierdut toți susținătorii la această funcție.
Ambasadorii statelor membre vor oficializa această numire în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, principalul for de decizie politică al NATO.
Potrivit informațiilor publicate de AFP, retragerea candidaturii lui Klaus Iohannis și a obiecțiilor exprimate anterior de Ungaria și Slovacia i-au deschis lui Rutte drumul către obținerea postului de secretar general.
Premierul interimar al Olandei își va prelua atribuțiile pe 1 octombrie
Rutte își va prelua atribuțiile pe 1 octombrie. La momentul respectiv, expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general, Jens Stoltenberg, numit în 2014.
Mandatul lui Stoltenberg a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina, notează sursa menționată.
AFP scrie că Rutte va gestiona mai multe situații, pe lângă războiul din Ucraina și contextul politic internațional tensionat.
Acesta va trebui să trateze și cu o posibilă viitoare administrație americană condusă de Donald Trump.
Fostul președinte republican vrea să revină la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul președinte democrat Joe Biden.
Relațiile bune ale lui Rutte cu Trump în mandatul anterior al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susținerea candidaturii sale, mai subliniază sursa menționată.
Klaus Iohannis a suferit mai multe dezamăgiri
Klaus Iohannis a suferit o altă dezamăgire majoră după ce a fost obligat să se retragă din competiția pentru funcția de șef al NATO. În acest context, europarlamentarul Rareș Bogdan a susținut că S&D l-a blocat pe șeful statului din tentativa sa.
Preşedintele României a solicitat membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) să se pronunţe cu privire la candidatura premierului Olandei, Mark Rutte, pentru funcţia de Secretar General al NATO, aceştia declarându-se în favoarea susţinerii de către România a candidaturii lui.