Mark Zuckerberg cere intervenția SUA împotriva amenzilor aplicate de UE companiilor americane de tehnologie

Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a solicitat intervenția guvernului SUA, condus de viitorul președinte Donald Trump, pentru a opri Uniunea Europeană.

Mai exact, este vorba despre intenția UE de a amenda companiile americane de tehnologie pentru încălcarea normelor antitrust și a altor reglementări, conform declarațiilor făcute într-un podcast alături de Joe Rogan, relatează site-ul Politico.eu.

Zuckerberg a argumentat că este un avantaj strategic pentru SUA faptul că dețin multe dintre cele mai puternice companii din lume și a susținut că protejarea acestora ar trebui să devină o prioritate națională.

„Cred că este un avantaj strategic pentru Statele Unite faptul că avem multe dintre cele mai puternice companii din lume şi cred că ar trebui să facă parte din strategia SUA în viitor să apere acest lucru.

Şi este unul dintre lucrurile despre care sunt optimist în legătură cu preşedintele Trump”, a spus Zuckerberg.

El a exprimat optimismul legat de strategia viitoarei administrații Trump, sugerând că președintele ales își dorește ca America să aibă succes.

donald trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Peste 30 de miliarde de dolari, penalități în ultimii 20 de ani pentru companii americane care operează în Europa

În același podcast, Zuckerberg s-a plâns de sancțiunile impuse de UE, menționând că, în ultimele două decenii, companiile americane care operează în Europa au fost obligate să plătească peste 30 de miliarde de dolari în penalități pentru încălcarea legislației.

Printre acestea, Meta a fost amendată cu 797 de milioane de euro pentru practici comerciale neloiale.

El a comparat aplicarea regulilor de concurență de către Comisia Europeană cu impunerea unui tarif asupra companiilor americane și a criticat administrația Biden pentru lipsa de reacție în fața acestei situații.

Zuckerberg a susținut că guvernul american a permis UE să acționeze fără restricții împotriva companiilor tehnologice din SUA.

„Dacă o altă ţară şi-ar bate joc de o altă industrie de care ne pasă, guvernul american ar găsi probabil o modalitate de a face presiuni asupra ei, dar cred că ceea ce s-a întâmplat aici este de fapt complet opus.

Guvernul american a condus un fel de atac împotriva companiilor, ceea ce a făcut ca UE să fie, practic, în toate aceste alte locuri, liberă să atace toate companiile americane şi să facă tot ce doreşte”, a mai spus șeful Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp.

Apariția lui Zuckerberg în emisiunea lui Joe Rogan a avut loc la scurt timp după ce Meta a anunțat schimbări importante, printre care renunțarea la programele de verificare a faptelor de către terți și implementarea unui model bazat pe „note comunitare”.

Mișcarea a fost interpretată ca un gest de apropiere față de administrația Trump, care a criticat politica de moderare a Meta ca fiind părtinitoare.

Totodată, Meta a confirmat că își va încheia inițiativele privind diversitatea, echitatea și incluziunea, invocând schimbările din peisajul juridic și politic global.