Mark Zuckerberg acuză Casa Albă. S-au făcut presiuni asupra Meta pe perioada pandemiei

Mark Zuckerberg

SURSA FOTO: Dreamstime

Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a acuzat administrația Biden că a făcut presiuni asupra grupului de social media pentru a „cenzura” anumite conținuturi Covid-19 în timpul pandemiei. Și a declarat că intenționează să fie „neutru” din punct de vedere politic în acest ciclu electoral.

Mark Zuckerberg acuză Casa Albă

Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a acuzat Administrația Biden că a făcut presiuni asupra grupului de social media pentru a „cenzura” anumite conținuturi Covid-19 în timpul pandemiei. Și a declarat că intenționează să fie „neutru” din punct de vedere politic în acest ciclu electoral.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comitetului judiciar al Camerei Reprezentanților, Jim Jordan, Zuckerberg a scris că înalți oficiali ai lui Biden au făcut „presiuni repetate” asupra echipei Meta timp de luni de zile pentru a cenzura anumite conținuturi Covid-19. Inclusiv umorul și satira.

„Cred că presiunea guvernului a fost greșită. Și regret că nu am fost mai deschiși în această privință”, a declarat el în scrisoare, care a fost postată luni pe X de către comisie.

„Sunt ferm convins că nu ar trebui să ne compromitem standardele de conținut din cauza presiunilor exercitate de orice administrație, în orice direcție. Și suntem pregătiți să ripostăm dacă așa ceva se întâmplă din nou.”

Fără contribuții politice

Zuckerberg a reiterat, de asemenea, că nu va mai face nicio contribuție pentru a sprijini infrastructura electorală prin intermediul Chan Zuckerberg Initiative, grupul său filantropic. Donațiile anterioare au totalizat peste 400 de milioane de dolari. Și au fost făcute către grupuri non-profit, inclusiv către Center for Tech and Civic Life din Chicago. Acesta a declarat că donațiile au fost menite să asigure că jurisdicțiile electorale locale vor dispune de resurse de vot adecvate în timpul pandemiei. El a adăugat însă că acestea au fost interpretate ca „avantajând un partid în detrimentul celuilalt”.

„Scopul meu este să fiu neutru. Și să nu joc un rol într-un fel sau altul. Sau chiar să pară că joc un rol. Așa că nu intenționez să aduc o contribuție similară în acest ciclu”, a scris Zuckerberg.

Comentariile marchează o concesie publică neașteptată din partea lui Zuckerberg. Potrivit căreia Casa Albă a încercat să influențeze politicile sale de moderare și procesele de aplicare, precum și un afront la adresa democraților în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie.

Poziția Casei Albe

„Când s-a confruntat cu o pandemie mortală, această administrație a încurajat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea și siguranța publică”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Poziția noastră a fost clară și consecventă. Credem că companiile de tehnologie și alți actori privați ar trebui să ia în considerare efectele pe care acțiunile lor le au asupra poporului american. Și să facă în același timp alegeri independente cu privire la informațiile pe care le prezintă”.

Jordan, unul dintre cei mai importanți republicani din Camera Reprezentanților, a condus o investigație a Congresului care acuză Administrația Biden, cercetătorii în domeniul dezinformării și platformele de social media de complicitate pentru a-i reduce la tăcere pe americani, în special discursului conservator.

Pentru ce se acordă prioritate

Aceasta survine pe fondul unei ample dezbateri globale cu privire la măsura în care platformele ar trebui să acorde prioritate libertății de exprimare sau siguranței online, alimentată de postările miliardarului Elon Musk, proprietarul X, are se declară un absolutist al libertății de exprimare, și de arestarea la sfârșitul săptămânii a directorului executiv al Telegram, Pavel Durov, în Franța, în cadrul unei investigații privind presupuse eșecuri de moderare în aplicația de mesagerie.

Candidatul republican și fostul președinte al SUA, Donald Trump, s-a revoltat în repetate rânduri împotriva platformelor de social media pentru cenzurarea percepută de acestea a vocilor de dreapta. În iulie, Trump a avertizat pe Truth Social, platforma sa de social media, că, dacă va fi reales președinte, îi va „urmări pe fraudatorii electorali la niveluri nemaivăzute până acum. Iar aceștia vor fi trimiși la închisoare pentru perioade lungi de timp”.

Declarațiile lui Zuckerberg

Zuckerberg a declarat ulterior, într-un interviu televizat, că reacția lui Trump la o tentativă de asasinat asupra sa a fost „dură”. Dar nu l-a susținut. Trump a declarat că Zuckerberg l-a sunat pentru a-și cere scuze pentru o eroare de moderare apărută pe platformă în legătură cu o fotografie a atacului. Și a susținut că Zuckerberg i-a spus că nu va sprijini un democrat în alegeri din respect.

În scrisoarea postată luni, Zuckerberg a declarat, de asemenea, că Meta nu ar fi trebuit să „retrogradeze” temporar un articol din New York Post despre un laptop aparținând fiului președintelui Joe Biden, Hunter, înainte de alegerile din 2020. Asta după ce FBI a avertizat cu privire la o potențială campanie rusă de dezinformare împotriva familiei Biden. Articolul, a adăugat Zuckerberg, nu s-a dovedit a fi dezinformare rusească, informează ft.com.