În prezent, Meta Inc, compania americană multinațională a lui Mark Zuckerberg, caută surse alternative de venituri şi noi funcţii care să atragă utilizatorii rețelelor sociale întrucât popularitatea Facebook-ului și a Instagram-ului a scăzut brusc.
Meta vrea să introducă monede virtuale, token-uri şi servicii de împrumut în aplicațiile sale
În prezent, Meta Financial Technologies creează monede virtuale pentru metavers, pe care angajaţii interni au numit-o „Zuck Bucks”, potrivit Financial Times.
Câțiva angajați interni au spus, sub protecția anonimatului, că sunt slabe șanse ca moneda virtuală să fie o criptomonedă bazată pe blockchain. Potrivit informațiilor transmise, Meta urmărește să introducă jetoane în aplicaţii sale, care ar fi controlate la nivel central de către compania americană, similare jetoanelor din aplicaţiile de jocuri.
Acum compania americană analizează crearea de „jetoane sociale” sau „jetoane de reputaţie”, ce ar fi emise ca recompense pentru contribuţii din grupurile publice de pe Facebook. De asemenea, Meta încearcă să creeze „monede de creator”, ce ar putea fi asociate cu anumiţi influenceri de pe Instagram.
În plus, Meta a explorat și serviciile financiare tradiţionale, concentrându-se pe sprijinirea acordării de împrumuturi pentru întreprinderile mici la rate atractive. Deşi nimic nu este planificat momentan, compania americană a purtat anterior discuţii cu potenţiali parteneri de creditare.
Zuckerberg vrea să aducă jetoane nefungibile pe Instagram
În prezent, majoritatea ideilor sunt în stadii incipiente de discuţie şi ar putea să se schimbe sau să fie abandonate, deşi planurile lui Mark Zuckerberg de a integra jetoane nefungibile (NFT) în aplicaţiile sale sunt dezvoltate. Acesta a spus că Instagram-ul va începe să susţină jetoanele nefungibile în curând, potrivit unui raport anterior al Financial Times.
De asemenea, Meta intenţionează să lanseze un proiect pilot privind postarea şi partajarea NFT-urilor pe Facebook la mijlocul lui mai. Inițiativa respectivă va fi „urmată rapid” de testarea unei funcţii noi, ce va permite apartenenţa la grupuri publice de pe Facebook pe baza proprietăţii NFT, pluso altă funcție nouă pentru crearea de NFT. NFT-urile ar putea fi monetizate prin „taxe şi/sau reclama” în viitor, potrivit unui document intern.
Așa cum am scris anterior, popularitatea rețelelor sociale Facebook și Instagram au scăzut brusc, mai ales după ce Rusia a interzis aplicațiile respective.
Guvernul de la Moscova a blocat oficial Facebook-ul și Instagram-ul
The Guardian scrie că un tribunal rus a luat o decizie drastică pentru social media. Mai exact, atât Facebook, cât și Instagram au fost interzise în Rusia pentru extremism.
Sursa citată precizează că tribunalul a ordonat Meta să oprească imediat activitățile Facebook și Instagram în Rusia, pe motiv de „activitate extremistă”.
Ulterior, o informație în acest sens a venit și de la agenția de știri rusă de stat Tass, care a relatat că un tribunal din Moscova a respins o încercare a Meta Platforms de a obține respingerea acuzațiilor de extremism împotriva sa.
În același timp, Tass a mai adăugat și că Meta a cerut mai mult timp pentru a-și pregăti poziția juridică și a pus la îndoială autoritatea instanței de a-i interzice activitățile la cererea procurorilor de stat.
Trebuie menționat faptul că decizia luată vizează exclusiv Facebook și Instragam și nu se aplică și în cadrul serviciului de mesagerie WhatsApp.