Liderul UDMR a vorbit, în raportul prezentat delegaţilor la congresul Uniunii, despre obiectivele atinse în cei 18 ani de când conduce formaţiunea, evidenţiind rolul şi locul acesteia pe scena politică actuală.

Preşedintele UDMR a subliniat că multe din punctele incluse, în 1990, în programul Uniunii şi în documentele următorilor ani s-au îndeplinit, cu excepţia autonomiei, ‘pentru care este nevoie de reforme profunde în administraţie şi în organizarea statului’.

El a adăugat că unele condiţii ale autonomiei culturale sunt cuprinse în Legea educaţiei, dar autonomia va rămâne o prioritate.

Dar, evident, autonomia poate fi marea prioritate a următorilor ani, dacă există premisele acestei autonomii. Or, în opinia mea, aceste premise le-am şi creat. Menţionăm însă că asemenea obiective pot fi obţinute numai prin unitate politică’, a afirmat Marko Bela.

Unitate politică

De altfel, preşedintele Uniunii a insistat asupra nevoii de unitate în rândul comunităţii maghiare, unitate care a dus la îndeplinirea multor obiective care în anii ’90 păreau de neatins.

‘Pentru mine este indubitabil că în cazul unei comunităţi aflate în situaţie minoritară unitatea politică constituie în sine o valoare de preţ, deoarece dovedeşte că în acea comunitate dorinţa de solidaritate este mai puternică decât discordia, interesele comune sunt mai puternice decât deosebirile de părere’, a accentuat Marko Bela.

El a făcut o sinteză a drepturilor obţinute de minorităţi în ultimele două decenii.

‘Ei bine, să ne gândim că azi sistemul sanitar din România este condus de un ministru al UDMR, în sarcina şi responsabilitatea sa cade şi această problemă: cum se pot asigura din bugetul restrâns mai multe medicamente compensate românilor, maghiarilor, tuturor cetăţenilor care au nevoie de ele’, a spus Marko Bela.

Plăcuțe bilingve

Liderul UDMR a amintit şi că din 2001 legea permite utilizarea limbii maghiare acolo unde procentul maghiarilor este de peste 20 la sută.

‘După ce anii ’90 au trecut, la Târgu Mureş şi în multe alte locuri din Transilvania, noi am afişat inscripţiile în limba maghiară iar alţii le-au îndepărtat sau le-au mâzgălit, noi le-am pus, ei le-au luat, iar le-am pus, iar le-au luat, şi tot aşa. Din 2001 legea asigură dreptul la utilizarea publică, verbal şi în scris, a limbii maghiare acolo unde procentajul minorităţii este de peste 20%. Această prevedere referitoare la administraţiile locale am introdus-o, în 2003, şi în Constituţie, extinzând dreptul de utilizare a limbii în instituţiile deconcentrate şi în justiţie’, a arătat Marko Bela.

Amintind de evenimentele de la Târgu Mureş din martie 1990, liderul UDMR a afirmat că politicienii responsabili trebuie să ştie că ‘istoria doar atunci nu se repetă dacă suntem suficient de înţelepţi şi suficient de prevăzători’.
SURSA: Agerpres