Cei care au urmarit tranzactiile facute cu actiuni Marmosim, cel putin de la jumatatea lunii iunie, au putut observa un fenomen ciudat. In jurul orei 13.30 a fiecarei zile de tranzactionare, un pachet relativ important de actiuni era transferat, prin operatiuni cross, pe parcursul a numai doua, pana la patru minute. Nimic ciudat, daca nu ar fi vorba de pana la 70 de tranzactii perfectate in acest interval de timp. „Practic, este de parere un broker, sistemul nu este capabil, din punct de vedere tehnic, sa incheie o tranzactie in trei secunde”. Urmarind miscarea respectivelor pachete, se poate constata ca, la inceputul celor cateva minute, actiunile sunt cumparate din piata, urmand ca apoi sa fie transferate prin tranzactii repetate de vanzare-cumparare. Interesant este faptul ca preturile, atat ale primei cumparari din piata, cat si ale operatiunilor cross, sunt aceleasi: 1.350 sau 1.300 lei pe actiune. Ceea ce demonstreaza ca nu este vorba de o tentativa de a creste artificial pretul sau de o operatiune speculativa care sa aduca profit. Nu este vorba nici de o acumulare de actiuni, pentru ca pozitia de actionar semnificativ ar fi trebuit raportata pana acum. Diferite pachete de actiuni se „plimba” pur si simplu in interiorul aceleiasi societati de valori mobiliare. Pentru ca asta inseamna de fapt o tranzactie cross: o tranzactie incheiata in interiorul unei SVM: intre doi clienti, de la un client in contul de casa sau din casa la un client.
Aparent, o astfel de actiune este greu de justificat. Cineva trebuie sa plateasca, totusi, comisioane pentru tranzactii, oricat ar fi acestea de mici. Brokerii arata, in acest punct, cu mana catre „disponibilizatii” din sectorul energetic care si-au primit banii mai tarziu. Ei sunt de acord sa plimbe acelasi pachet de actiuni, sa plateasca si comisioane, numai sa poata incasa toti banii o data. Investind in actiuni, pot realiza acest lucru. Pentru societatea de valori mobiliare care a reusit sa atraga conturile acestor fosti angajati ai societatilor de stat, castigul vine exact din comisioanele incasate la miscarea respectivului pachet. La transferul unui pachet de 125.000 actiuni Marmosim la 1.350 lei, valoarea tranzactiei este de 168 milioane lei. In ipoteza ca se incaseaza un comision de numai 2%, venitul SVM se ridica la peste 3 milioane lei.
Acest gen de tranzactii nu sunt luate in considerare la alcatuirea topurilor lunare ale SVM in functie de valorile decontate prin Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare.
De aceea, in topul pe luna iunie a acestui an, nici o SVM nu s-a detasat in mod hotarator de celelalte. Exista insa modificari semnificative fata de luna anterioara. Daca topul primilor zece clasati era dominat, in mai, de intermediari mai putin cunoscuti, al caror volum venea mai ales din ofertele publice intermediate, acum brokerii mari au revenit pe primele zece locuri.
Marmosim sustine piata
15 iulie 1999, 12:00
Ultima modificare în 15 iulie 1999, 15:00
Cei care au urmarit tranzactiile facute cu actiuni Marmosim, cel putin de la jumatatea lunii iunie, au putut observa un fenomen ciudat. In jurul orei 13.30 a fiecarei zile de tranzactionare, un pachet relativ important de actiuni era transferat, prin operatiuni cross, pe parcursul a numai doua, pana la patru minute. Nimic ciudat, daca nu ar fi vorba de pana la 70 de tranzactii perfectate in acest interval de timp. "Practic, este de parere un broker, sistemul nu este capabil, din punct de vedere
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- La Bursa, actiunile SIF vor fi o dezamagire
- Incepe inghesuiala la tortul AVAB
- Bancherii nu dau doi bani la ANL
- Comerciantii de vize fac afaceri in strada
- Ordonanta de urgenta privind stimularea platii obligatiilor fata de bugetul de stat
- Patronii romani nu agreeaza fuziunile
- Nici ofertele de cumparare nu mai au succesul de odinioara
- Imperiul PRO a intrat in conflict cu statul
- Crainicii tv stau cu ochii pe cataloagele de moda
- In procesele cu fostii proprietari, statul e bun de plata