Un colaps în pieţele de mărfuri antrenat de cererea scăzută a economiei chineze acum atinge şi industria de profil din China. Heilongjiang Longmay Mining Holding Group, companie din provincia Harbin care are în exploatare zăcăminte de cărbune, care se confruntă cu pierderi majore urmare a prăbuşirii preţurilor, trece la concedieri în masă. Nu mai puţin de 100.000 de mineri vor fi daţi afară reprezetând 40% din numărul actual de 240.000 de angajaţi, transmite Zero Hedge. Este o confirmare a "aterizării dure" a economiei Chinei, comentează portalul financiar.
Numai în intervalul ianuarie-august a.c. compania minieră – puternic îndatorată – a pierdut 1,1 miliarde yuani, echivalentul a 17,2 milioane dolari. Este o prelungire unui an 2014 foarte prost, în care pierderile s-au ridicat la 5 miliarde yuani (815 milioane dolari). O cădere abruptă pentru o societate care în 2011 raporta un profit anual de 800 milioane yuani şi o producţie de peste 50 milioane tone de cărbune. Anul trecut livrările au fost comparabile, de 49 milioane tone, cu numai 10% sub valorile celui mai mare producător, Shenhua Group Corp Ltd. Este însă preţul cărbunelui cel care face diferenţa faţă de rezultatele de acum câţiva ani.
Spre deosebire de competitorul său cu 214.000 de angajaţi, compania din provincia Harbin încă avea un personal mai ridicat. Tăierile de locuri de muncă de acum au fost descrise de managerul Wang Zhikui drept o "oprire a hemoragiei". Este decizia bună? Aparent, da. "Cheltuielile cu personalul reprezintă cel mai mare cost", a declarat pentru China Daily Deng Sun, analist la compania de consultanţă ICIS C1 Energy din Shanghai. "De fapt, multe dintre companiile tradiţionale aflate în proprietatea statului care operează mine de cărbun au probleme similare. Au devenit mai severe de vreme ce industria se află pe un trend descendent", a mai spus el.