Industria românească de turism chiar a trecut prin schimbări majore anul acesta, cele mai importante fiind reducerea TVA pentru pachetele turistice la 9% și punerea în aplicare a normelor pentru emiterea voucherelor de vacanță.
“Pentru industria turismului, anul 2015 a fost cel mai fructuos an din punct de vedere al realizărilor legislative din ultimii 20 de ani”, spune Mohammad Murad, preşedintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Potrivit acestuia, toate actele legislative nu s-ar fi putut acorda dacă nu ar fi existat o comunicare bună cu reprezentanții ministerului de resort.
Astfel, anul acesta, domeniul turismului a beneficiat de următoarele acte și proiecte normative: contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice, care a primit și avizul ANPC; voucherele de vacanță – legea și normele de aplicare; TVA 9% pentru industria turismului la serviciile de alimentație publică; constituirea Consiliul Consultativ în Turism, în subordinea directă a Ministrului Economiei, Comerțului și Turismului.
La toate acestea s-au adăugat proiectul HG privind implementarea SIET (sistemul informațional care ajută la obținerea de date statistice), proiectul privind Impozitul specific care a fost depus in Parlamentul Romaniei.
Pe de altă parte, ”FPTR constată cu neplăcută surprindere că turismul nu se mai regăsește în numele niciunui minister din noul guvern, după un an în care s-au luat cele mai bune măsuri pentru turism din ultimele două decenii”, se arată într-un comunicat al FPTR.
”Considerăm că acest domeniu merită, dacă nu un minister în sine, independent, măcar să figureze în numele unuia dintre ministerele existente, așa cum s-a întâmplat până acum”, spun reprezentanții FPTR. Din acest motiv, patronatele se tem că anul 2016 va fi unul în care turismul va fi neglijat și va pierde trendul pozitiv care ar fi urmat, firesc, măsurilor stimulative care s-au luat în acest an.