După prima proiecţie pentru viitorul Parlament European prezentată de purtătorul de cuvânt Jaume Duch, candidaţii pentru preşedinţia Comisiei Europene au venit în hemiciclul de la Bruxelles pentru a oferi primele reacţii la rezultatele scrutinului.

“Sugestia mea este ca fiecare să vorbească cu celălalt pe baza conţinutului politic. Un lucru este clar – PPE-ul pierde 60 de locuri în Parlament, iar un alt lucru care este clar este că fără un acord cu aripa socialist-democrată din PE nicio majoritate nu e posibilă”, a spus Martin Schulz, candidatul PES pentru preşedinţia Comisiei, primul dintre candidaţi care a venit în faţa presei.

“Am menţionat în timpul campaniei electorale că o întreagă generaţie de femei şi bărbaţi din Europa plătesc pentru o criză declanşată de oameni iresponsabili cu speranţele şi viitorul lor. Nu pot să accept acest lucru. Trebuie să găsim o majoritate în Parlamentul European pentru a schimba Europa şi a o îndrepta într-o direcţie diferită”, a adăugat el.

Candidatul PPE la preşedinţia Comisiei, Jean-Claude Juncker, a subliniat că Consiliul European trebuie să respecte rezultatele alegerilor, la fel ca şi dreptul partidului care a câştigat cele mai multe mandate de a prezenta primul un candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene. “Dacă liderii europeni nu respectă principiul că trebuie să aleagă unul dintre candidaţi este problema lor”, a spus Juncker.

“O majoritate proeuropeană clară poate fi construită în Parlamentul European. Cred că vom găsi un teren comun cu celelalte partide. Vreau să lucrez cu socialiştii într-un mod pozitiv”, a adăugat el, subliniind că în acest sens este deschis şi unei colaborări cu Verzii.

Candidatul ALDE pentru preşedinţia CE, Guy Verhofstadt, a afirmat că proiecţiile PE au indicat cu claritate că este nevoie de o majoritate foarte stabilă. “PPE-ul şi S&D-ul au pierdut în jur de 70-80 de locuri. Este nevoie de o negociere mai largă cu cel de al treilea grup. Negocierile ar trebui să se bazeze pe conţinut, programul viitoarei Comisii este vital şi ar trebui să fie diferit de cel de acum cinci ani”, a spus fostul premier belgian. “Nu vrem să continuăm cu politicile conservatoare. O nouă majoritate în această casă ar trebui să cadă de acord cu un salt înainte în integrarea UE. Integrarea pentru creştere”, a subliniat el.

Sursa: Agerpres