Fosta sportivă de origine cehă a avut niște probleme de sănătate în noiembrie 2022, iar în urma mai multor controale, i-au fost depistate două forme de cancer, la gât și la sân.
Martina Navratilova: Mă voi retrage o perioadă, însă mă voi lupta cu tot ce am
Din fericire, acestea sunt în stagii incipiente, ceea ce înseamnă că pronosticurile sunt favorabile.
Nu este însă prima dată când Martina Navratilova se confruntă cu această boală necruțătoare. În urmă cu 13 ani, aceasta a făcut sesiuni de radioterapie, după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân.
„Această dublă problemă este serioasă, dar rezolvabilă. Sper la un deznodământ favorabil.
Mă voi retrage o perioadă, însă mă voi lupta cu tot ce am”, a declarat fosta tenismenă, potrivit publicației The Sun.
Martina Navratilova, one of the greatest athletes in history, has been diagnosed with Stage 1 throat cancer.
In addition, an unrelated form of breast cancer was discovered during exams. Both cancers are in their early stages with great outcomes.
Thinking of you, @Martina ❤️
— TENNIS (@Tennis) January 2, 2023
O carieră strălucită în tenis
Martina Navratilova este considerată una dintre cele mai mari jucătoare de tenis ale tuturor timpurilor, și pe bună dreptate. Aceasta se poate lăuda cu 18 titluri de Grand Slam la simplu din 167 de turnee din câștigate.
A câștigat 1442 de partide și a fost învinsă de 291. De asemenea, a făcut bani frumoși din tenis, averea sa ajungând la $21.626.089. La data de 10 iulie 1978, devenea pentru prima dată lider în clasamentul WTA.
Cancerul mamar, cea mai frecventă formă de cancer în cazul femeilor
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne, după cancerul de plămân, în populația feminină. Boala se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare capătă unele mutații la nivel genetic și se înmulțesc incontrolabil, formând o tumoră.
Se estimează că 1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu această boală. Însă cancerul de sân nu este apanajul doar al femeilor, el fiind întâlnit, rar, și la bărbați. La nivel global, 1,7 milioane de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual și mai mult de 500.000 paciente decedează din această cauză; numărul cazurilor la bărbați reprezintă 1% din total.
Europa continuă să constituie unul dintre continentele cu cea mai crescută incidență a cancerului de sân, practic la fiecare două minute, o europeancă primește acest diagnostic și la fiecare 6 minute o pacientă pierde lupta cu boala.
Deși constituie o suferință extrem de traumatizantă pentru femei, cancerul mamar poate fi prevenit și, dacă este descoperit în stadii incipiente, se tratează și se vindecă, potrivit Regina Maria.