Libération, ziar de centru-stânga, publică în ediţia de duminică un reportaj realizat la Bucureşti de corespondenta publicaţiei, Irène Costelian. Aceasta a cules mai multe mărturii ale celor care au fost răniţi vineri seara. „Nu mă aşteptam să ne bată în halul ăsta; asta nu este democraţie” spune de exemplu Andreea, venită tocmai de la Bruxelles ca să manifesteze. Designerul Octavian Ureche este un alt rănit interviuvat de Costelian pentru Libération. „Ceea ce au făcut este inuman. Suntem ca în Evul Mediu” spune cel care vineri a fost rănit de o grenadă aruncată de jandarmi. Alt protestatar evocă de partea sa „gazele neurotoxice folosite de forţele de ordine cu precădere contra celor care aveau steaguri străine”.

Radioul Europe 1 – unul dintre cele mai importante posturi private din Franţa – preia o depeşă AFP care descrie manifestaţia anti-guvernamentală de vineri. „S-au înregistrat peste 450 de răniţi şi mai bine de 30 de persoane au fost arestate cu această ocazie” notează radioul francez. Printre răniţi s-a numărat şi un jurnalist austriac, lucru care a generat o reacţie a autorităţilor de la Viena. Amintind că Austria prezidează actualmente UE, Europe 1 citează apoi din mesajul transmis de cancelarul austriac. Sebastian Kurz a „condamnat violenţele” şi a reamintit că „libertatea de expresie şi libertatea presei sunt libertăti fundamentale ale Europei care trebuie protejate de o manieră necondiţionată”.

După ce subliniază declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi răspunsul guvernului Dăncilă la aceste critici aspre, Europe 1 le reaminteşte pe pagina electronică cititorilor săi că o parte din cei circa 80.000 de manifestanţi de vineri erau expatriaţi, veniţi special la Bucureşti ca să denunţe corupţia guvernanţilor din România. „De când a revenit la putere în 2016, partidul social-democrat a lansat o vastă reformă a justiţiei care, în opinia adversarilor PSD, ameninţă independenţa magistraţilor şi vizează să le permită responsabililor politici să scape de urmăririle judiciare”.

„PSD încearcă în mod clar să pună capăt campaniei anti-corupţie”

Colegii noştri francezi de la RFI notează încă din titlu „Poliţia intervine violent într-o manifestaţie anti-corupţie. Printre cei mai criticaţi lideri politici figurează Liviu Dragnea, liderul PSD care dirijează de facto guvernul dar nu poate fi premier din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală şi a unei alteia pentru abuz de putere. Partidul său încearcă în mod clar să pună capăt campaniei anti-corupţie lansată la începutul anilor 2000” mai scrie RFI. Ziaristul postului de radio încheie prin a preciza că „manifestanţii au primit vineri sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis, în conflict deschis cu guvernul social-democrat”.

 

RFI revine apoi într-un alt articol asupra noii manifestaţii anti-guvernamentale şi anti-corupţie de sâmbătă de la Bucureşti dar şi din alte oraşe din ţară – sunt citate Sibiu şi Timişoara. Cu această ocazie este interviuvată Catherine Durandin, profesoară emerită la Institutul naţional al limbilor şi civilizaţiilor orinetale (INALCO). „Consecinţele vor depinde în mare măsură de reacţiile europene, dar nu numai pentru că România este şi un aliat important al SUA. E o ţară care are baze NATO deci va trebuie văzut dacă şi sub ce formă va veni o reacţie de la Washington” e de părere Catherine Durandin.

In fine, postul de televiziune France 24 scrie sub tilul „In România, contestaţia populară continuă”: „Zeci de mii de români au ieşit din nou în stradă sâmbătă ca să ceară demisia guvernului şi pentru a critica excesele forţelor de ordine cu o zi mai devreme”.

SURSA: RFI