Mâncarea de la masa de Paște poate conține până la 250 aditivi
Ce poate conține masa de Paște! Este Joia Mare, ziua în care, potrivit tradiției, se vopsesc ouăle pentru Paște. Totuși, trebuie să fim atenți la vopseaua pe care o achiziționăm, deoarece aceasta poate conține până la 11 E-uri extrem de periculoase.
Sorin Mierlea, președintele InfoCons, avertizează că și celelalte alimente consumate în perioada Paștelui pot fi bogate în aditivi, motiv pentru care este important să citim cu atenție eticheta produselor, pentru a evita expunerea la o mulțime de E-uri într-o singură masă.
„În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.
Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor”, a explicat el la Antena 3 CNN.
Potrivit lui Sorin Mierlea, când vorbim despre ouăle gata vopsite, care sunt disponibile în supermarket sau pe care le comandăm online, trebuie să ne asigurăm că pe eticheta produsului sunt menționate toate ingredientele utilizate în vopseaua cu care este colorat oul respectiv.
În caz contrar, dacă nu avem acces la toate informațiile necesare, este recomandat să nu le cumpărăm.
„Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează”, a explicat acesta.
Astfel, președintele InfoCons sugerează că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili, având în vedere că masa de Paște poate să conțină până la 250 de aditivi, și cantități de sare și zahăr suficiente pentru două săptămâni.
La ce trebuie să fim atenți
Prin urmare, este recomandat să fim mai prudenți, să consultăm eticheta produselor, să verificăm atent produsele și să fim atenți la orice alerte, deoarece în această perioadă există tot mai multe produse aflate în alertă, inclusiv produse agroalimentare și articole care sunt oferite ca daruri de Paște, indiferent dacă este vorba despre bijuterii, îmbrăcăminte sau jucării.
Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons este un instrument gratuit care te ajută să fii la curent cu alertele în timp real, să scanezi codurile de bare, inclusiv cele de pe vopseaua pentru ouă, și să obții informații esențiale despre aditivi, coloranți, conservanți, zahăr și sare atunci când achiziționezi produse agroalimentare.
„Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste”, a spus Sorin Mierlea.
Sorin Mierlea a mai afirmat că România se află în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește toate tipurile de cancer, în toate grupele de vârstă, obezitatea infantilă, infarctul miocardic și accidentele cerebrale, toate având o legătură directă cu alimentația.
„Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a conchis el.